Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Czym różnią się produkty BIO od EKO

Izabela Skoczylas
Utworzono: 2014.04.02
Doceń i poleć nas
0
0

Produkty Bio/Eko

Określenia EKO od „ekologiczne” i BIO od „biologiczne” są równoważne i oznaczają dokładnie to samo, tj. żywność pochodzącą z certyfikowanych ekologicznych gospodarstw.

 

Rolnictwo ekologiczne opiera się na harmonijnej współpracy z przyrodą oraz inteligentnym wykorzystaniu sił natury. Zabronione jest użycie syntetycznych nawozów mineralnych i pestycydów, dzięki czemu stan środowiska pozostaje nienaruszony, a żywność produkowana w ten sposób jest bezpieczna i wykazuje się wysoką jakością. Co więcej, gospodarstwa takie zobowiązane są dbać również o to, by hodowane zwierzęta spożywały ekologiczną paszę i miały odpowiednie warunki chowu oraz wybiegu na wolnym powietrzu. Zabronione jest również stosowanie wszelkiego rodzaju stymulatorów i hormonów, zarówno surowców genetycznie modyfikowanych, środków konserwujących czy syntetycznych barwników i polepszaczy.

 

 

 

Jeżeli dany artykuł spełnia wymogi kontroli produkcji ekologicznej Unii Europejskiej otrzymuje certyfikat, którego znak wspólnotowy producent ma prawo zamieścić na jego etykiecie. Ponadto na etykiecie może zostać umieszczony napis „Rolnictwo ekologiczne - system kontroli WE”. Dodatkowo, na polskich produktach żywności ekologicznej można odnaleźć również znak Ekoland przyznawany przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi. Oznacza on, że gospodarstwo, z którego pochodzi dany artykuł użytkuje swoje powierzchnie w sposób służący zachowaniu bioróżnorodności, bez udziału modyfikacji genetycznych, a także prowadzi uprawy i wypas zwierząt w sposób niezagrażający ptakom łąkowym i cennym gatunkom roślinności dzikiej oraz chroni glebę i wodę.