Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Czy warto jeść wątróbkę?

Anna Pytel
Utworzono: 2013.11.13
Doceń i poleć nas
0
0

Czy warto jeść wątróbkę

 

Wątróbka ma chyba tyle samo przeciwników co i zwolenników. Dla wielu z nas kojarzy się tylko ze znienawidzonym smakiem z dzieciństwa, dla innych jest wybornym rarytasem. Należy ona do podrobów, uchodzących za mięso "drugiej kategorii", lecz ocena ta nie jest do końca słuszna. Istnieje wiele powodów, by umieścić ten niezbyt popularny produkt w swojej diecie. Jednocześnie jednak należy w jej spożywaniu zachować pewien umiar, a niektóre grupy osób w ogóle powinny jej unikać.

 

 

Wątroba to niedoceniane, bardzo bogate źródło białka wysokiej jakości. Pod tym względem dorównuje niemal piersi z kurczaka, zawierając w 100 g 19 g protein, w których składzie jest jednie trochę mniej aminokwasów siarkowych. Różnicę tę z nawiązką rekompensuje obfitość zawartego w niej żelaza - wspomniana porcja dostarcza go aż 10 mg, tj. aż dwadzieścia razy więcej niż filet. Z tego powodu polecana jest anemikom, kobietom o obfitych miesiączkach czy sportowcom. Ponadto charakteryzuje się ona znaczną zawartością cynku, pierwiastka ważnego dla funkcjonowania układu odpornościowego, w 100 g znajduje się dawka pokrywająca 30% dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej. Jakby tego było mało, wątroba to również skarbnica witamin z grupy B, zwłaszcza kobalaminy (B12), ryboflawiny (B2) i niacyny (B3). Niewątpliwą zaletą podrobów jest także ich cena, wahająca się w okolicach 6 zł za 1 kg.

 

 

 

Niestety wątroba ma też swoje "ciemne strony". Po pierwsze zawiera bardzo dużo cholesterolu - w przypadku wieprzowej jest to aż 300 mg na 100 g produktu, dlatego też warto wybierać podroby drobiowe. Po drugie powinny jej unikać np. osoby z dną moczanową, gdyż dostarcza ona znacznej ilości puryn, a także kobiety w ciąży - to z kolei spowodowane jest solidną dawką znajdującej się w niej witaminy A, której nadmiar może spowodować uszkodzenia płodu. Najkorzystniejszym wyjściem jest jedzenie wątróbki nie częściej niż raz w tygodniu. Unikniemy w ten sposób przedawkowania substancji mogących nam zaszkodzić, wykorzystując pozostałe walory tego mięsa.