Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Czekoladowe ciasta i desery

Anna Pytel
Utworzono: 2014.04.04
Doceń i poleć nas
0
0

Czekoladowy deser

 

Czekolada – jak jej nie kochać. Jest pyszna, pięknie wygląda (zwłaszcza kiedy jest rozpuszczona, ma doskonałą umiejętność poprawiania humoru. Co więcej, czekolada znana jest też jako afrodyzjak. Właśnie dlatego, czekoladowe ciasta i desery sprawdzają się przy wielu, rozmaitych okazjach: przyjacielskich spotkaniach, rodzinnych uroczystościach, randkach czy nawet bez okazji, jako małe, słodkie co nieco. Poznajmy zatem kilka przepisów na czekoladowe słodkości, proste w przygotowaniu.

 

 

 


 

Sernik mleczno-czekoladowy

 

 

Składniki:

spód:

- 160 g. bardzo drobno pokruszonych herbatników typu digestive

- 100 g. rozpuszczonego masła

nadzienie:

- 340 g. mlecznej czekolady

- 600 g. tłustego twarogu w temp. pokojowej

- 200 g cukru

- 3 jajka w temp. pokojowej

- 180 g. serka, np. Bieluch

- 2 łyżki śmietany 18%

polewa:

- 80 ml. śmietanki 30%

- łyżka cukru pudru

-  100 g czekolady mlecznej

 

 

Przygotowanie:

Pokruszone ciastka mieszamy z roztopioną margaryną. Na spodzie tortownicy wyłożonej folia aluminiową umieszczamy ciastkową masę, ugniatamy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki.

 

 

Przygotowujemy nadzienie. Ser przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy serek (Bieluch), cukier i mieszamy mikserem aż powstania bardzo gładka masa. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie odstawiamy do ostygnięcia, a gdy już ostygnie łączymy ją z serem. Dodajemy 2 łyżki śmietany. Ponownie wszystko mieszamy mikserem, aż składniki będą dokładnie połączone. Stale miksując dodajemy pojedynczo jajka, w odstępach ok. 30 sek. Masę serową wykładamy na przygotowany wcześniej spód.

Sernik pieczemy w temp. 180 stopni (bez termoobiegu) przez 60 minut.

Po wyznaczonym czasie wyłączamy piekarnik, ale sernika nie wyjmujemy jeszcze przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowujemy polewę. Do miski wlewamy śmietankę, wsypujemy cukier puder. Na wolnych, później średnich obrotach ubijamy ją przez kilka minut. Czekoladę rozpuszczamy w  kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy jest już chłodna mieszamy ją łyżką z ubitą śmietaną. Smarujemy wierzch ciasta.

Sernik najlepiej smakuje, jeśli na sam koniec chłodzony jest jeszcze w lodówce przez kilka godzin.

 

 

Mus czekoladowy

 

 

Składniki:

spód

- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)

- 150 g. masła

- 150 g. gorzkiej czekolady

- 1 łyżka kakao

- 175 g. cukru

wierzch:

- 100 g. masła

- 100 g. gorzkiej czekolady

- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)

- 2 łyżki kakao

- 115 g. cukru

- 2 łyżeczki rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody żelatyny


Przygotowanie:

 

 

Spód: w garnuszku, na małym ogniu roztapiamy masło i czekoladę. Żółtka ucieramy z kakao i dodajemy do nich roztopioną i przestudzoną masę maślano - czekoladową. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Wszystko mieszamy i przelewamy do blachy lub tortownicy, wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w temp. 180 stopni. przez 30 minut.

Polecam pieczenie z włączonym jedynie grzaniem od dołu, a nie od dołu i od góry. Po wyjęciu z piekarnika spód opadnie.

Wierzch: przygotowujemy prawie tak samo, jak spód, tyle, że po dodaniu białek dodajemy też żelatynę. Gotową masę wylewamy na upieczony i wystudzony spód i wstawiamy do lodówki na 6-8 godzin.

 

 

Brownie klasyczne, amerykańskie

 

 

Składniki:

- 3 gorzkie czekolady

- 140 g. mąki

- 260 g. brązowego cukru

- 3 jajka

- 200 g. masła

- szczypta soli

- kilka kropel aromatu migdałowego

 

 

Przygotowanie:

Dwie tabliczki czekolady łamiemy na kawałki i umieszczamy w metalowej misce, razem z pokrojonym masłem. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i często mieszając, doprowadzamy do roztopienia czekolady i masła i ich połączenia. Jak tylko składniki się rozpuszczą, miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy na bok.

Jajka ubijamy za pomocą miksera z cukrem i aromatem migdałowym, aż masa stanie się puszysta, po czym dodajemy czekoladę i jeszcze chwilę wszystko razem mieszamy. 

Wsypujemy mąkę i sól, mieszamy wszystko łyżką.

Tak przygotowane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, o wymiarach ok. 20x30 cm. i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 20-25 minut.
Ciasto podajemy po całkowitym wystygnięciu.

 

 

Czekoladowe babeczki z chili

Składniki:

- 2 szklanki mąki

- 1/4 szklanki białego cukru

- 3/4 szklanki brązowego cukru

- 3 łyżki kakao

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne

- 100 g. pokrojonej na malutkie kawałki czekolady

- 100 g. roztopionego masła

- szklanka mleka

- 2 jajka

 

 

do ozdoby:

brązowy lukier: białko niedużego jajka, szklanka cukru pudru, sok z plasterka cytryny, 2 łyżki kakao, płatki migdałów

 

 

Przygotowanie:

Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie mokre wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy, aby się połączyły. Masę przelewamy do foremek (ja użyłam silikonowych, więc nie musiałam ich smarować tłuszczem). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 20 minut.

Przygotowujemy brązowy lukier (mi niestety lukier do końca nie wyszedł (był za rzadki) bo za późno zauważyłam, że mam za mało cukru pudru, a ze względu na porę, o jakiej robiłam babeczki, żaden sklep nie był już otwarty).

Miksujemy białko jajka z kakao, sokiem z cytryny, stopniowo dodając cukier puder. Nie wsypujemy całej szklanki cukru na raz. Czasem, jeśli jajko było większe, trzeba dodać więcej cukru. Lukier jest gotowy, gdy zrobi się gęsty. Polewamy nim upieczone i schłodzone babeczki, a następnie posypujemy płatkami migdałowymi.

 

 

Serniczki czekoladowe

Składniki:

 

- 500 g. twarogu

- pół szklanki cukru

- 200 g. gorzkiej czekolady

- jedno małe jajko

- 240 g. owsianych ciasteczek w czekoladzie

- 80 g. roztopionego masła