Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Czego unikać przy chorobach układu pokarmowego?

Izabela Skoczylas
Utworzono: 2013.05.16
Doceń i poleć nas
0
0

Choroby gastrologiczne coraz częściej dotykają Polaków. Zła dieta, stres, pośpiech przy jedzeniu, tylko zaostrzają objawy. Osoby ze schorzeniami układu pokarmowego powinny wiedzieć nie tylko co powinny jeść, ale także jakich produktów unikać aby nie zniweczyć dobroczynnego wypływu starannie dobranych potraw. Co zatem należy wykluczyć z diety przy problemach ze strony układu pokarmowego? Oto kilka grup produktów, które powinniśmy wyeliminować z jadłospisu.

 

Niektóre napoje

Oczywiście, osoby cierpiące z powodu dolegliwości żołądkowych powinny ostrożnie dobierać napoje. Na pewno nie wskazane są napoje gazowane oraz wszelkie napoje zawierające dużo cukru oraz sztucznych barwników. Dlatego musimy zrezygnować z takich napojów jak na przykład oranżada. Poza tym kawa i herbata nie służą żołądkowi ponieważ mają w sobie dużo kwasów, które niekorzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego. To nie kofeina, jak powszechnie uważano, jest szkodliwa tylko właśnie kwas zawarty na przykład w kawie. Alternatywą są dostępne od jakiegoś czasu kawy niskodrażniące, których ziarna w procesie obróbki pozbawia się szkodliwych kwasów. Bezwzględnie należy zrezygnować ze spożywania alkoholu, zwłaszcza jeśli zażywamy jakieś leki. Co ciekawe, okazuje się, że herbaty owocowe też nie są specjalnie wskazane. Najlepiej zatem pić wodę i herbaty ziołowe, takie jak miętowa czy rumiankowa oraz napar z kopru włoskiego. Ewentualnie można pić kompot, ale z bardzo ograniczoną ilością cukru.

 

Pikantne, gorące, tłuste i smażone

Przy chorobach układu pokarmowego na pewno powinniśmy unikać pikantnych i gorących potraw. Dlatego pizza czy hamburgery na pewno powinny zniknąć z naszego jadłospisu. Zwłaszcza, że są one także dość tłuste i ciężkostrawne. Poza tym powinniśmy ograniczyć ilość spożywanej soli oraz pieprzu. Ogólnie rzecz biorąc potrawy powinny być delikatne w smaku, dlatego musimy przy ich przygotowywaniu ograniczyć ilość stosowanych przypraw. Nie poleca się także tłustego mięsa, gulaszów oraz produktów wędzonych czy smażonych. Jak więc przygotowywać potrawy? Najlepiej je piec, gotować na parze lub w sposób tradycyjny oraz grillować. W ten sposób produkty zachowują większość witamin i minerałów a przy tym są o wiele smaczniejsze, nawet jeśli użyjemy mniej przypraw.

 

Niektóre warzywa i owoce

Co prawda warzywa i owoce są zdrowe i powinny być elementem diety każdego człowieka, jednakże niektóre z nich niezbyt korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Dlatego cierpiący na dolegliwości ze strony układu trawiennego powinny zrezygnować ze spożywania czosnku i cebuli, kapusty, zarówno surowej jak i gotowanej, ogórków oraz sałaty. Poza tym zaleca się ograniczenie błonnika w diecie, dlatego musimy zrezygnować także z suszonych śliwek, pomidorów czy jabłek ze skórką oraz ananasów czy truskawek. Owoce i warzywa najlepiej się strawią gdy je ugotujemy i obierzemy ze skórek.

 

Słodycze

Ciasta z kremem, lody, zwłaszcza te śmietankowe, desery z orzechami czy kandyzowanymi owocami to kolejna grupa produktów, które powinniśmy wyeliminować z diety. Po pierwsze są one wysokokaloryczne, po drugie mają w sobie mnóstwo szkodliwych cukrów prostych a po trzecie są ogólnie rzecz biorąc ciężko strawne. Dlatego lepiej z nich zrezygnować, przynajmniej na czas zaostrzenia objawów choroby. Możemy je spożywać jedynie sporadycznie i w małych ilościach.