Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Cukrzyca – jaką dietę stosować?

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2014.01.31
Doceń i poleć nas
0
0

Kobieca jedząca tort

 

Cukrzyca to przewlekła choroba, należąca do grupy chorób metabolicznych. Wyróżniamy jej dwa, główne typy (I i II). Typ I „insulinozależny”, charakteryzuje się całkowitym brakiem wytwarzania insuliny przez organizm (insulina musi być dostarczana z „zewnątrz”, np. w postaci zastrzyków). 
Typ II stanowi blisko 90% wszystkich zachorowań na cukrzycę. Może się rozwijać, przez długi czas nie dając żadnych objawów. Cukrzyca typu II charakteryzuje się insulinoodpornością (kiedy mięśnie, wątroba, tkanka tłuszczowa i inne tkanki wykazują zmniejszoną wrażliwość na insulinę), niedoborem insuliny i zbyt wysokim poziomem cukru we krwi.

 


Jakie 
objawy powinny nas skłonić do wykonania badań w kierunku wykrycia cukrzycy? Z pewnością należą do nich:

- częste oddawanie moczu

- zwiększone pragnienie i łaknienie

- utrata masy ciała

- przewlekłe zmęczenie

- problemy z koncentracją

- bóle żołądka i wymioty

- mrowienie lub drętwienie stóp i rąk

- niewyraźne widzenie

- częste infekcje

- wolno gojące się rany

 

Cukrzycę można leczyć lub jej leczenie w bardzo dużym stopniu wspomagać dietą. Oto kilka ogólnych wskazówek dotyczących diety osób chorych na cukrzycę:

jedz częściej, ale mniejsze posiłki: należy jeść regularnie, co 4-5 godzin. Dzięki temu że będziemy jeść mniej ale częściej, łatwiej będziemy mogli kontrolować poziom cukru. Regularne posiłki pomogą nam również utrzymać prawidłową masę ciała, a także sprawią że nie będziemy odczuwać głodu. Ważne jest to, aby każdy dzień zaczynać od śniadania. To po obiedzie drugi, największy pod względem kaloryczności posiłek w ciągu dnia. Pozwala nam uzupełnić glikogen w mięśniach, który został wyczerpany podczas snu. Śniadanie pozwala również przyspieszyć przemianę materii. Dzięki zjedzeniu śniadania unikniemy podjadania między kolejnymi posiłkami w ciągu dnia i łatwiej nam będzie kontrolować ilość tych posiłków.

- ogranicz ilość tłuszczu

nie podjadaj między posiłkami

- wybieraj produkty jak najmniej przetworzone: zamiast jasnego pieczywa pszennego, wybieraj razowe, pełnoziarniste, zamiast białego ryżu sięgaj po ryż brązowy, pełnoziarnisty makaron, grube kasze

- nie rezygnuj ze śniadania!

- jedz ryby przynajmniej trzy razy w tygodniu, a ogranicz ilość zjadanych jajek (2-3 tygodniowo)

- staraj się jeść jak najwięcej warzyw

- zrezygnuj ze słodyczy

 

- cukrzyca nie jest „łatwą” chorobą, nie ma jednego, cudownego jadłospisu czy przepisu, który jest idealny dla każdego cukrzyka. Dieta musi być indywidualnie dostosowana do  zawansowania cukrzycy oraz do potrzeb danej osoby. Dlatego bardzo ważne jest, aby lekarzy kierowali pacjentów na konsultację do dietetyka, który będzie mógł pomóc pacjentowi
- pokrycie zapotrzebowania energetycznego diabetyków opiera się na podziale:

białka 15-20%

tłuszczów 20-30%
węglowodanów 50-60%

Aby ułatwić obliczenie węglowodanów w pożywieniu, wprowadzono pojęcie wymiennika węglowodanowego (tzw. jednostka chlebowa), co odpowiada ilości produktu zawierającego 12 g węglowodanów, tj. 48 kcal... brzmi skomplikowanie? Dlatego tez tak ważne są regularne wizyty u lekarza i korzystanie z pomocy dietetyka, którzy przybliżą zagadnienie.