Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Co zjeść, gdy mamy ochotę na coś słodkiego?

Paweł Paszkowski
Utworzono: 2013.10.16
Doceń i poleć nas
0
0

 

Co zjeść, gdy mamy ochotę na coś słodkiego?

 

 

Każdego z nas czasem nachodzi nieodparta ochota na coś słodkiego. Jest to całkowicie naturalne i nie powinniśmy traktować tego, jako powód do niepokoju. Czasem zastrzyk glukozy może dodać nam energii, szczególnie podczas długiej i żmudnej pracy intelektualnej czy w trakcie męczącej wycieczki pieszej lub rowerowej. Wtedy chętnie sięgamy po jakiś smakołyk, który szybko przywraca nam siły i jasność myślenia. Powinniśmy jednak porządnie się zastanowić, zanim zdecydujemy się na czekoladowego batonika, wafelki albo chipsy. Przekąski te to kaloryczne bomby, obfitujące w cukier rafinowany, syrop glukozowo-fruktozowy i tłuszcze nasycone, destrukcyjnie wpływające na nasze zdrowie i kondycję. Mamy jednak szeroki wachlarz zdrowych zamienników dla tych produktów, których spożywanie w rozsądnej ilości nie przyniesie szkody dla naszego organizmu, lecz wprost przeciwnie - prócz glukozy dostarczy mu również niezbędnych mikroelementów i witamin.

 

W sytuacjach "cukrowego głodu" bez wahania sięgajmy po owoce. Oprócz tego, że są one słodkie, stanowią doskonałe źródło błonnika, korzystnie wpływającego na przemianę materii oraz niezliczonych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i nie tylko. Możemy wybrać banana, który jest także bardzo pożywny i bogaty w potas, mango - zawierające witaminy grupy B, beta-karoten, C i PP albo ananasa. Możemy je też łączyć z jogurtem naturalnym lub twarogiem. Świetnym rozwiązaniem są owoce suszone, jak żurawina, figi, daktyle czy rodzynki, zwłaszcza w połączeniu z orzechami. Nie przesadzajmy jednak z ich ilością, gdyż są dość kaloryczne. Warto również polecić własnoręcznie wykonane chipsy jabłkowe. Aby je wykonać, wystarczy usunąć ze świeżych, słodkich jabłek gniazda nasienne, pokroić je na cienkie plasterki, które pieczemy następnie w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 min, na koniec posypując cynamonem.

Kiedy jednak nie możemy się obejść bez "klasycznych" słodyczy, wybierajmy gorzką czekoladę, najlepiej z wysoką zawartością kakao, dostarczającego nam magnezu oraz dużej dawki antyoksydantów, czyli składników szczególnie potrzebnych w sytuacjach silnego stresu i wysiłku fizycznego. Zamiast ciastek kupowanych, upieczmy lepiej coś sami, gdyż unikniemy w ten sposób spożywania szkodliwych ulepszaczy, barwników i konserwantów oraz możemy kontrolować ilość dodanego cukru lub w ogóle zastąpić go miodem.