Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Co zabrać ze sobą na piknik

Anita Kazmiruk
Utworzono: 2014.04.26
Doceń i poleć nas
0
0

Koszyk na piknik

 

Piękna, słoneczna pogoda i coraz wyższe temperatury sprzyjają spacerom, rowerowym wycieczkom, a także spotkaniom towarzyskim na świeżym powietrzu. Jedną z ich najprzyjemniejszych form jest piknik. A co powinniśmy spakować do kosza piknikowego?

Z pewnością takie potrawy, które bez problemu przetrwają ewentualną podróż do miejsca, w którym postanowimy na rozłożonych na trawie kocach spędzić kilka godzin. Wbrew obiegowej opinii nie muszą to być jednak jedynie kanapki. Poznajmy więc kilka przepisów na idealne dania, które możemy zjeść w trakcie pikniku – zarówno na dania wytrawne, jak i na słodkości.

 

 

 

Piknikowe koperty na słodko

 

Składniki:

 

 

- 300 g. mąki pszennej

- 1 op. proszku do pieczenia

- 100 g. cukry pudru 

- szczypta soli

- 1 op. cukru waniliowego

- 2 jajka

- 400 g. twarogu chudego 

- 6 łyżek oleju

- 6 łyżek mleka

- 100 g. rodzynek

- 200 ml. rumu

- 200 g cukru

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- laska wanilii

- żółtko jajka

- mąka na stolnicę

Przygotowanie:

 

 

Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy 1 jako, 150 g. twarogu olej i mleko. Zagniatamy ciasto, wkładamy do folii, a następnie do lodówki na około godzinę. 

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Rodzynki układamy na sicie, przepłukujemy wodą. Przekładamy do miseczki i zalewamy rumem. Odstawiamy na ok. 15 minut, aby nasiąkły alkoholem. Pozostały twaróg przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub przecieramy przez gęste sito. Dodajemy jajko, cukier, mąkę ziemniaczaną, ziarna wanilii oraz nasiąknięte i odcedzone rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy

Ciasto wyjmujemy z lodówki i ponownie zagniatamy. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, z którego wycinamy kwadraty, a bokach długości ok. 10 cm. Po środku każdego układamy farsz serowo - rodzynkowy. 

Rogi kwadratów smarujemy roztrzepanym żółtkiem i zlepiamy jak koperty. Z resztek ciasta wycinamy małe kółeczka, Smarujemy je od spodu żółtkiem i doklejamy do kopert. Bułeczki układamy na blasze a ich wierzch smarujemy żółtkiem.

Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. i pieczemy ok. 20 minut.

 

 

Szaszłyki z kurczaka w sosie jogurtowym:

 Składniki:

- pierś z kurczaka

- pieczarki

- papryka zielona

- papryka czerwona

- pół szklanki jogurtu greckiego

- łyżka oliwy z oliwek

- przyprawa do kurczaka lub zmielone: ostra papryka, kolendra, imbir, zmiażdżony czosnek

- curry

- odrobina soli

 

 

Przygotowanie:

Pierś myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki (ważne aby były mniej więcej tej samej wielkości). Jogurt, oliwę i przyprawy mieszamy ze sobą i w takiej marynacie obtaczamy kurczaka. Wstawiamy go do lodówki na ok. 8 godzin.

Paprykę i pieczarki kroimy na kawałki i nadziewamy naprzemiennie z kurczakiem na szaszłykowe patyki. Ja grillowałam je w piecyku w temp. 170 stopni przez 30 minut.

 

 

Szaszłyki z tuńczyka

Składniki:

 

- 250 g. polędwicy z tuńczyka

- pomidorki koktajlowe

- oliwa z oliwek

- świeży tymianek (nie było, więc użyłam suszonego)

- suszone oregano

- świeża bazylia

- sól i pieprz

- ewentualnie cebula

 

 

Przygotowanie:

Do miseczki wlewamy ok. ćwierć szklanki oliwy z oliwek, dodajemy sól, pieprz, oregano, posiekaną drobno bazylię i tymianek. Polędwicę kroimy na dość grube (1,5 cm.) kawałki. Wrzucamy do miseczki i dokładnie mieszamy, aby oliwa i zioła pokryły wszystkie kawałki tuńczyka. Odstawiamy je na godzinę do lodówki

Po wyjęciu kawałki polędwicy nadziewamy na patyki do szaszłyków na przemian z pomidorami i cebulą pokrojoną w cienkie plasterki.

Szaszłyki wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na 20 minut.

 

Burritos z serem feta

 

 

Składniki:

- 4 szklanki mąki

- 1,5 szklanki wody

- 1/2 łyżeczki soli

- 1/2 oleju rzepakowego

 

- opakowanie sera feta

- 250 g. ulubionych sałat, np. posiekanej rzymskiej i roszponki

- 2 średniej wielkości pomidory

- 1 ogórek

 

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól i olej. Powoli i stopniowo wlewamy wodę.

Rozpoczynamy wyrabianie ciasta, w razie potrzeby stale dodając kolejne porcje wody. Kiedy ciasto jest już miękkie, gładkie i ma jednolity kolor, formujemy z niego kulę, owijamy folią i odstawiamy na 40 minut.

Po wyznaczonym czasie ciasto dzielimy na 25 porcji i ponownie dajemy im odpocząć przez 10 minut. 

Następnie każdą kulkę rozwałkowujemy na cienki, okrągły i placek o  średnicy około 20 cm.

Placki smażymy na suchej, teflonowej patelni. Najpierw z jednej strony około 30 sekund, następnie odwracamy i smażymy z drugiej strony kolejne 30 sekund. Na sam koniec placek tortilli jeszcze raz przewracamy i smażymy około 15 sekund.

 

Ser feta, obrany ogórek i pomidor kroimy w drobną kostkę. Z pomidora pozbywamy się gniazd nasiennych.

Jeśli placki tortilli zrobiły się zbyt twarde i sztywne, aby je swobodnie zwinąć, przykrywamy je na kilka minut gorącą miską (np. podgrzaną w piekarniku). To również dobry sposób na ich podgrzanie, jeśli korzystamy z zimnych tortilli.

Placki tortilli smarujemy sosem czosnkowym i układamy na nich równomiernie sałaty, ser feta, ogórek i pomidor. Składników nie powinno być zbyt dużo, aby tortille dały się bez problemu zwinąć.

Tortille rolujemy w taki sposób, aby w powstałym burrito jeden koniec był "zamknięty" i możliwe było pionowe trzymanie.

Ciasto cytrynowo-jogurtowe

 

 

Składniki:

- 2,5 szklanki mąki

- szklanka cukru

- tarta skórka z jednej cytryny

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szklanka gęstego jogurtu (w temp. pokojowej)

- 50 g. masła (roztopionego w garnuszku)

- 2 jajka (w temp. pokojowej)

- sok z jednej cytryny

- masło do wysmarowania formy

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

Zimne masło (170g.) siekamy dokładnie z mąką. Następnie dodajemy szczyptę soli, jajko i zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i chowamy do lodówki na około 40 minut.

 

 

 

 

Szpinak płuczemy, osuszamy, odrywamy ogonki. Na patelni roztapiamy około 30 g. masła, wrzucamy szpinak, zmiażdżony czosnek, pokrojoną drobno fetę i dusimy wszystko około 10 minut (szpinak bardzo zmniejsza swoją objętość).