Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Co to jest Yerba Mate?

Anita Kazmiruk
Utworzono: 2013.04.09
Doceń i poleć nas
0
0

Yerba Mate

Yerba mate to napar powstały z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Mieszkańcy Ameryki Południowej nie wyobrażają sobie dnia bez kilku łyków tego napoju. W Polsce napar z ostrokrzewu stał się popularny za sprawą słynnych podróżników zwiedzających rejon Ameryki Południowej. Czy rzeczywiście, mate to cudowny napój dający siłę i energię?

Czy warto go pić i jak parzyć yerba mate?

 

Oto kilka faktów dotyczących tego napoju.

 

Właściwości

Napar z ostrokrzewu paragwajskiego ma ponoć moc dodawania energii. Regularne picie tej herbaty poprawia pamięć i koncentrację, wspomaga pracę niektórych narządów, na przykład poprawia trawienie. Poza tym Yerba Mate wzmacnia odporność organizmu oraz oczyszcza go ze szkodliwych toksyn. Ma także być naszym sprzymierzeńcem w walce z nadwagą. Z kolei antyutleniacze zawarte w tym napoju opóźniają procesy starzenia organizmu. Oprócz ogólnego wzmacniania organizmu mate poprawia także nastrój i dzięki czemu zawsze jesteśmy pełni energii do życia.

 

Parzenie

Do zaparzenia yerba mate potrzebujemy specjalnych akcesoriów. Przede wszystkim musimy mieć specjalne naczynko, czyli tykwę. Tykwa do mate ma kształt kuli i jest to po prostu owoc tropikalnego pnącza. Jednak obecnie do parzenia mate używa się także naczyń z bambusa, rogu bydlęcego czy ze szkła. Znawcy tematu upierają się jednak, że najlepszy napar parzy się właśnie w tykwie. Oprócz naczynia potrzebujemy jeszcze rurki o nazwie Bombilla. Używamy jej do picia gotowego naparu. Kiedy mamy już akcesoria i herbacianą mieszankę możemy przystąpić do parzenia. Jak się okazuje, parzenie yerba mate jest bardzo złożonym procesem.

Amatorzy mogą spróbować prostego sposobu. Do tykwy wkładamy bombillę a następnie wsypujemy susz. Powinien on zapełniać około trzy czwarte wysokości tykwy. Następnie wlewamy gorącą, ale nie wrzącą wodę. Po chwili napój jest już gotowy do spożycia. Mate zalewa się kilka razy, po wypiciu naparu dolewamy wody i w ten sposób możemy uzyskać napar nawet sześć razy. Jednak Indianie twierdzą, że pierwszy napar nie nadaje się do spożycia i zawsze go wylewają. Kolejne napary mają już nabierać mocy i szlachetności. Parząc mate musimy pamiętać, by nie poruszać bombillą i nie dotykać nią suszu.

 

Mate możemy pić także na zimno, ale wtedy sposób parzenia jest odrobinę inny. Zimna mate nosi nazwę terere. Ten rodzaj napoju uzyskujemy zalewając susz zimną wodą. Do tego dolewamy czasami sok owocowy. Kiedy fusy się dobrze namoczą uzyskujemy orzeźwiający napój, który doda nam energii w upalny dzień.

 

W krajach Ameryki Południowej picie yerba mate jest w pewnym sensie wydarzeniem socjalnym. Tykwa z mate podawana jest z rąk do rąk i picie naparu wygląda jak palenie fajki pokoju czy shishy. Wtedy też obowiązuje wiele zasad, których nie można złamać by nie urazić gospodarzy, na przykład nie można przetrzymywać tykwy zbyt długo ani mieszać naparu bombillą. Gospodarz zawsze pije pierwszy. Oczywiście gdy pijemy mate bez towarzystwa nie obowiązują nas żadne szczególne zasady.

Zachęcam do spróbowania! Możesz u nas kupić cały potrzebny zestaw lub sam susz.