Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Co możemy wyhodować na parapecie?

Dorota Piotrowska
Utworzono: 2013.04.09
Doceń i poleć nas
0
0

Rośliny na parapet

Od dawna na naszych parapetach goszczą kwiaty różnych gatunków, ale ostatnio pojawiła się także moda na uprawę ziół. Rośliny użytkowe nie tylko zdobią nasze wnętrza, są też niezastąpionym źródłem witamin i minerałów. Oto kilka gatunków roślin, które bez trudu możemy hodować na kuchennym parapecie.

 

 

Bazylia:

Potrzebuje słonecznego i ciepłego stanowiska. Lubi też mieć stale wilgotne podłoże. Oprócz atrakcyjnych jasno zielonych, błyszczących liści ma też cenne walory smakowe. Jest jednym z najpopularniejszych ziół w kuchni, dodawana jest do potraw kuchni włoskiej a także sałatek, zup i serów. Pamiętajmy, że za równo świeżą jak i suszoną bazylię dodajemy pod koniec gotowania potrawy.

 

Mięta pieprzowa

Lubi półcień i stale wilgotne podłoże. Jeżeli będziemy często przycinać pędy rozkrzewią się i staną  bardziej bujne. Jest to roślina wieloletnia, aby cieszyła nas przez dłuższy czas należy co roku zmieniać podłoże i doniczkę. Ponieważ mięta pobudza trawienie i ma właściwości odkażające często stosuje się ją przy problemach żołądkowych w postaci naparu. Schłodzony napar miętowy z dodatkiem cytryny doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Mięta dodawana jest także do sałatek a sos miętowy to w Anglii popularny dodatek do mięs.

 

Melisa

Dobrze rośnie na słonecznym i ciepłym stanowisku jeżeli zapewnimy jej odpowiednio wilgotne podłoże. Tak jak mięta jest rośliną wieloletnią i co roku należy zapewnić jej większą doniczkę i nowe podłoże. Melisa ma charakterystyczny, cytrynowy zapach. Napar z melisy ma działanie uspokajające i ułatwia zasypianie. Świeżych listków melisy możemy używać jako dodatek do ryb, mięsa i sałatek.

 

Majeranek

Jest składnikiem mieszanki ziół prowansalskich i stanowi doskonały dodatek do ciężko strawnych potraw (gulaszów, zupy grochowej, kiełbas, pieczeni). Lubi słoneczne i ciepłe miejsca i niezbyt wilgotne podłoże. W Polsce uprawiamy go zwykle jako roślinę jednoroczną. Majeranek ma cenne właściwości zdrowotne i stosuje się go przy problemach trawiennych, na poprawę apetytu czy przy kolce. Udrożnia też nos i używa się go przy przeziębieniu.

 

Lebiodka pospolita (oregano)

Tak jak majeranek lubi ciepłe i słoneczne stanowiska ale nie należy przesadzać ze zbyt obfitym podlewaniem sadzonek. Jest popularnym dodatkiem w kuchni włoskiej, doskonale sprawdza się jako dodatek do pizzy czy sosu do spaghetti. Poza tym jest używane do przyprawienia jarzyn i sałatek.

 

Rzeżucha

To chyba najłatwiejsze w uprawie zioło. Możemy je wyhodować bez podłoża, na wilgotnej wacie lub ligninie i stanowi doskonały dodatek do sałatek i kanapek. Rzeżucha pobudza trawienie i apetyt i jest bogatym źródłem witaminy C, A, B1 oraz soli mineralnych. Dodana do zimowego jadłospisu pomoże uzupełnić niedobory witamin.

 

W przypadku kiedy nie masz czasu na własną chodowlę, dobrą alternatywą są zioła suszone.