Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Co jeść na śniadanie?

Paweł Paszkowski
Utworzono: 2013.04.10
Doceń i poleć nas
0
0

Co jeść na śniadanie

Specjaliści zgodnie twierdzą, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Nie tylko nie można o nim zapominać, ale trzeba też zadbać by nasze śniadania były wartościowe, pełne potrzebnych nam składników odżywczych i energii. Dlaczego? Ponieważ śniadanie dostarcza organizmowi energii na cały dzień i o ile późną kolację trawimy jeszcze w czasie snu, śniadanie zostaje bardzo szybko strawione. Poza tym nie trzeba chyba przypominać, że potrzebujemy dużo energii by pobudzić do pracy nasz organizm, a w szczególności mózg. Warto jeszcze pamiętać, że jeśli zjemy solidne śniadanie to w ciągu dnia na pewno będzie mniej podjadać i dzięki temu nie przytyjemy.

Ale co jeść na śniadanie by spełniało ono swoje zadanie?

 

Płatki, owsianka i ryż

Płatki śniadaniowe to bardzo popularna propozycja na śniadanie i często zastępują do niedawna popularną zupę mleczną. Jednak to, jakie wybierzemy płatki ma duże znaczenie. Zrezygnujmy z tych słodkich pełnych cukru lub słodzików, bo na pewno nie są one zdrowe. Poza tym musimy pamiętać, że najlepsze płatki to te z pełnych ziaren zbóż. Możemy się zdecydować na przykład na gotową mieszankę Muesli. Najlepiej jednak samodzielnie przygotować sobie owsiankę. Rano lub jeszcze wieczorem zalać płatki owsiane wrzątkiem, dodać do tego suszone bądź świeże owoce takie jak rodzynki, jabłko, banan, morele. Do tego można dosypać garść orzechów. Przed samym jedzeniem dodajemy do owsianki mleko bądź jogurt i zdrowe śniadanie gotowe. Na pewno dostarczy nam energii na cały dzień.

 

Jajka, omlety

Omlet także może być zdrową propozycją na śniadanie musimy jednak pamiętać, by nie smażyć jajek na zbyt dużej ilości tłuszczu. Dodawanie boczku czy kiełbasy też nie wyjdzie nam na zdrowie bo taki omlet będzie zbyt tłusty i ciężko strawny. Najlepszy będzie omlet z chudym mięsem bądź z warzywami, na przykład z cebulą i pomidorami. W Hiszpanii popularny jest na przykład omlet z cebulą, ziemniakami, papryką i innymi warzywami. Niestety, przygotowanie takiego omletu może zająć sporo czasu, więc nie polecamy przed wyjściem do pracy.

 

Kanapki

To chyba jedna z najbardziej popularnych propozycji na śniadanie. Jest szybka i jeśli tylko zadbamy o odpowiednie składniki także zdrowa. Kanapki, nie tylko na śniadanie, powinny być przygotowywane na pełnoziarnistym pieczywie. Do tego dodajemy raczej dietetyczne i lekkostrawne produkty: chudy ser twarogowy lub żółty ser, wędliny, ryby, a przede wszystkim nie zapominajmy o warzywach. Bardzo popularne są także pasty na kanapki, które możemy przygotować dość szybko dzień wcześniej. Przechowywane w lodówce pozostaną świeże przez około dwóch dni (w zależności od tego, co wejdzie w ich skład). Pamiętajmy, że pasta z majonezem, cebulą czy szczypiorkiem psuje się dość szybko i na drugi dzień nie nadaje się już do spożycia. Doskonałym dodatkiem do kanapek będą kiełki, które są witaminową bombą.

 

Dobre śniadanie to energia i dobry humor na cały dzień, więc nie zapominajmy o nim. Nie możemy poprzestawać tylko na filiżance kawy czy herbaty, bo pozbawimy swój organizm energii i już cały dzień będziemy się zmagać ze zmęczeniem, rozdrażnieniem i problemami z koncentracją. Dlatego jedzmy pożywne śniadanie na zdrowy początek dnia.