Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w zakładce "Polityka cookies".
Administratorem Twoich danych osobowych jest bdsklep.pl Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, ul. Gwiaździsta 69 F. Pozostałe informacje o przetwarzaniu twoich danych osobowych znajdują się w zakładce "RODO".

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Ciasto z brzoskwiniami

Bartosz Grabowski
Doceń i poleć nas
0
0

Ciasto z brzoskwiniami

Już tylko krótki czas będziemy się mogli cieszyć soczystymi, świeżymi brzoskwiniami. Owoce te są w naszym kraju raczej niedoceniane, niesłusznie z resztą, gdyż zawierają one znaczne ilości karotenu i niacyny, a także magnez, selen i cynk, pozytywnie wpływające na nasze samopoczucie. Wykorzystajmy więc ten ostatni moment, by zrobić przepyszne ciasto z ich udziałem. Niestety częściej do wypieków dodajemy ich przetworzoną postać z puszki. Zanurzone są one wówczas w słodkim syropie, przez co ich wartość dietetyczna znacznie spada. Tymczasem surowe również świetnie nadają się do pieczenia, a przy tym są bardzo zdrowe.

Aby wykonać ciasto z brzoskwiniami, oddzielmy 6 żółtek od białek i utrzyjmy je z 1,5 szklanki cukru (może być brązowy) oraz z małym opakowaniem cukru waniliowego. Następnie dodawajmy niedużymi porcjami 3 szklanki mąki pszennej, wymieszanej z 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia oraz płaską łyżeczką sody oczyszczonej. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wlejmy do niej 150 g jogurtu naturalnego i po wymieszaniu powoli pół szklanki oleju. Z odstawionych białek ubijmy pianę i połączmy ją delikatnie z resztą masy. Całość przekładamy do prostokątnej formy, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na powierzchni ciasta układamy sporej wielkości kawałki obranych brzoskwiń (mogą być oczywiście również krojone), po czym wstawiamy je do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 40-45 min w temperaturze 170°C.

Ciasto z tego przepisu jest miękkie, puszyste i bardzo smaczne. Doskonale komponuje się ze świeżymi brzoskwiniami, lecz również z innymi sezonowymi owocami, jak chociażby truskawki czy maliny. Po lekkim ostygnięciu możemy je delikatnie oprószyć cukrem pudrem, dzięki czemu będzie się prezentować jeszcze bardziej apetycznie.