Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w naszej polityce prywatności, gdzie sprawdzisz także zasady przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych.

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Ciasto na pizzę

Anna Pytel
Doceń i poleć nas
0
0

Ciasto na pizzę

Pyszna, aromatyczna pizza z gorącym, ciągnącym się serem i ulubionymi dodatkami to zdecydowanie coś, dla czego można stracić głowę. Warto wiedzieć, że aby zjeść pizzę, nie musimy zamawiać jej w pizzerii, a możemy ją przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy zastosować uniwersalny przepis na ciasto do pizzy, przygotować z niego spód, a później nałożyć wybrane dodatki.

Ciasto na pizzę – przepis:

- 400 g. mąki

- 2/3 szklanki mleka (w temp. pokojowej) wymieszanego z 1/3 szklanki wody (w temp. pokojowej)

- 30 g. świeżych drożdży

- łyżeczka soli

- 2 łyżki suszonego oregano

- 4 łyżki oliwy z oliwek

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, oregano i rozdrobnione drożdże. Robimy zagłębienie i dodajemy oliwę oraz część rozcieńczonego mleka. Ciasto zagniatamy energicznie ok. 10 minut, stopniowo dodając pozostałe mleko z wodą. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę, do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto uderzamy pięścią (aby je odpowietrzyć), ponownie ugniatamy, a następnie dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy do grubości około. 5 mm. smarujemy sosem i układamy wybrane dodatki.