Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Ciasto na pizzę

Anna Pytel
Utworzono: 2013.12.17
Doceń i poleć nas
0
0

Ciasto na pizzę

 

Pyszna, aromatyczna pizza z gorącym, ciągnącym się serem i ulubionymi dodatkami to zdecydowanie coś, dla czego można stracić głowę. Warto wiedzieć, że aby zjeść pizzę, nie musimy zamawiać jej w pizzerii, a możemy ją przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy zastosować uniwersalny przepis na ciasto do pizzy, przygotować z niego spód, a później nałożyć wybrane dodatki.

 

 

Ciasto na pizzę – przepis: 

-  400 g. mąki

- 2/3 szklanki mleka (w temp. pokojowej) wymieszanego z 1/3 szklanki wody (w temp. pokojowej)

- 30 g. świeżych drożdży

- łyżeczka soli

 

- 2 łyżki suszonego oregano

- 4 łyżki oliwy z oliwek

 

 

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, oregano i rozdrobnione drożdże. Robimy zagłębienie i dodajemy oliwę oraz część rozcieńczonego mleka. Ciasto zagniatamy energicznie ok. 10 minut, stopniowo dodając pozostałe mleko z wodą. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę, do wyrośnięcia.

 

 

 

Po tym czasie ciasto uderzamy pięścią (aby je odpowietrzyć), ponownie ugniatamy, a następnie dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy do grubości około. 5 mm. smarujemy sosem i układamy wybrane dodatki.