STRONA KORZYSTA Z PLIKÓW COOKIE W CELU PRAWIDŁOWEJ I EFEKTYWNEJ REALIZACJI USŁUG. MOŻESZ OKREŚLIĆ WARUNKI PRZECHOWYWANIA LUB DOSTĘPU DO COOKIE W TWOJEJ PRZEGLĄDARCE LUB KONFIGURACJI USŁUGI ZGODNIE Z ZASADAMI KORZYSTANIA Z PLIKÓW COOKIE W NASZEJ POLITYCE PRYWATNOŚCI, GDZIE SPRAWDZISZ TAKŻE ZASADY PRZETWARZANIA PRZEZ NAS TWOICH DANYCH OSOBOWYCH.

Wczytywanie...
Kategorie

Ciasto na pierogi

Dorota Średzińska
Utworzono: 2013.12.07
Doceń i poleć nas
0
0

Przyprawione pierogi na talerzu

Dlaczego pierogi robione w domu są nieporównywalnie lepsze od tych, które możemy kupić w sklepach, na wagę lub w paczkach? Po pierwsze ze względu na samodzielnie przygotowany farsz, którego jakości jesteśmy pewni, a po drugie nieporównywalnie lepsze ciasto, delikatne, gładkie, miękkie i smaczne. A jak zrobić owe ciasto, aby wyszły z niego pierogi tak pyszne, jak te babcine?

Aby zrobić ciasto na pierogi potrzebujemy: 500 g. mąki pszennej, jajko, szklankę gorącej wody, 30 g. masła, sól. Masło kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy zagłębienie, do którego wlewamy rozpuszczone masło z wodą. Dodajemy rozkłócone jajko, po czym zagniatamy ciasto, aby było gładkie i miało jednolity kolor.

Zagniecione ciasto na pierogi owijamy folią i wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie ponownie je wyrabiamy i znowu owinięte folią, odkładamy do lodówki na kolejne 15 minut. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, z których wycinamy kółka. W środku każdego z nich umieszczamy wybrany farsz. Brzegi ciasta sklejamy i dociskamy widelcem. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i łyżki oleju. Pierogi wrzucamy do wrzątku, mieszamy i gotujemy do czasu aż wypłyną na wierzch, a później przez kolejne 4 minuty. Odcedzamy i podajemy.