Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Ciasta z orzechami i suszonymi owocami

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2016.01.04
Doceń i poleć nas
0
0

Wieniec z bakaliami

Składniki:

- 50 dag mąki

- 2 jajka + 1 żółtko

- 4,5 dag drożdży

- 180 ml mleka

- 8 dag masła

- 4 łyżki cukru trzcinowego

- 3 łyżki rodzynek

- 1 laska wanilii

- 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

- 6 dag płatków migdałowych

- 1 łyżka śmietany

- szczypta soli

Sposób wykonania:

Drożdże łączymy z 50 ml ciepłego mleka, wsypujemy po 2 łyżki mąki i cukru i odstawiamy na pół godziny. Miąższ i laskę wanilii zalewamy130 ml mleka, zagotowujemy. Resztę mąki przesiewamy, dodajemy rozczyn, jajka, miękkie masło, cukier trzcinowy oraz sól, wlewamy ostudzone mleko. Wyrabiamy bardzo dokładnie ciasto i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Dodajemy bakalie i jeszcze raz wyrabiamy, formujemy dwa wałki i zaplatamy wieniec, odstawiamy na 15 minut. Wierzch smarujemy żółtkiem ze śmietaną. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Można posypać cukrem lub cukrem pudrem.

 

 

Wykwintny keks

Składniki:

- 25 dag mąki+2 łyżki do oprószenia bakalii

- 25 dag masła

- 5 dużych jajek

- 15 dag cukru

- 2 łyżki soku z cytryny

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki spirytusu

- bakalie-rodzynki, skórka pomarańczowa, śliwki suszone, orzechy, skórka z cytryny, migdały, żurawina

- cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

Miękkie masło wkładamy do miski, wsypujemy 15 dag cukru i ucieramy mikserem aż powstanie puszysta masa. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz po łyżce mąki, cały czas ucierając. Wsypujemy proszek do pieczenia i wlewamy spirytus i sok z cytryny. Część bakalii odkładamy do dekoracji, pozostałe oprószamy mąką, wrzucamy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy odłożonymi bakaliami.

 

 

 

Kakaowy keks z bakaliami

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki kakao

- 20 dag masła

- 5 jajek

- ¾ szklanki cukru

- 1 op. cukru waniliowego

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżeczki soku z cytryny

- szczypta soli

- 50 dag bakalii-rodzynki, figi, daktyle, morele, śliwki, żurawina, orzechy, skórka pomarańczowa

Sposób wykonania:

Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy, sok z cytryny i ucieramy energicznie na gładką masę. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia oraz kakao, dokładnie mieszamy i małymi porcjami dodajemy do masy maślanej. Białka ubija my na sztywną pianę ze szczyptą soli i dokładamy do ciasta i delikatnie mieszamy. Bakalie obtaczamy w mące ziemniaczanej i dodajemy do ciasta, mieszamy. Przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową i posypać skórką pomarańczową.

 

 

Placek bakaliowy z krakersami

Składniki:

- 1 duża paczka krakersów

- 4 jajka+4białka

- szczypta soli

- 20 dag cukru

- 30 dag margaryny

- po 10 dag mielonych i posiekanych orzechów

- 10 dag rodzynek

- 10 dag wiórków kokosowych

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka kakao

- 1 puszka masy krówkowej

- 10 dag prażonych ziaren słonecznika

Sposób wykonania:

Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek, 8 białek ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier. Ucierając dodajemy żółtka i proszek do pieczenia, całość delikatnie mieszamy. Do masy dodajemy mielone oraz posiekane orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki i kakao, wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-35 minut w temperaturze 175 stopni, następnie placek wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę miksujemy i dodajemy do niej po łyżce masy krówkowej. Ostudzone ciasto przekrajamy wzdłuż na pół. Krem krówkowy dzielimy na 4 części i jedną smarujemy biszkoptowy spód, układamy na niej warstwę krakersów, przykrywamy kremem a następnie drugą porcję ciastek. Wykładamy trzecią część masy i przykrywamy drugim plackiem ciasta, wierzch i boki smarujemy resztą kremu, dekorujemy prażonymi ziarnami słonecznika.

 

 

Makowo-kakaowy poemat

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki

- 1,5 szklanki cukru

- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

- 38 dag margaryny

- 3 łyżki kakao

- 10 jajek

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

- 20 dag cukru pudru

- 30 dag suchego maku

- kilka kropel olejku migdałowego

- dowolne bakalie

Sposób wykonania:

W rondelku roztapiamy 25 dag margaryny, dodajemy 6 łyżek wody, cukier oraz kakao, krótko gotujemy i przestudzamy. Do letniej masy dodajemy 4 żółtka oraz mąkę przesianą z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i sodą, cały czas mieszając, 4 białka ubijamy i łączymy z ciastem. Mak sparzamy, studzimy i dwukrotnie mielimy. 6 żółtek ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy resztę margaryny i miksujemy na puszystą masę, stopniowo dokładamy mak, bakalie, olejek, kawę i pozostały proszek do pieczenia. 6 białek ubijamy i delikatnie łączymy z ciastem. Obie masy wykładamy kleksami do formy 25x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 55 minut w temperaturze 190 stopni.

 

 

 

Bakaliowa tarta z karmelem

Składniki:

- 23 dag mąki+6 łyżek

- 23 dag masła

- 28 dag śmietany 30%

- 30 dag płatków migdałowych

- 1 żółtko

- 4 łyżki miodu

- 30 dag cukru

- szczypta soli

- ¾ szklanki suszonych wiśni lub żurawiny

- 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób wykonania:

23 dag mąki, 10 dag cukru, szczyptę soli oraz 12 dag zimnego masła wkładamy do dużej miski. Energicznie wyrabiamy ciasto, aż konsystencją będzie przypominało mokry piasek. 3 dag śmietany 30% dokładnie mieszamy z żółtkiem, dodajemy do ciasta i szybko zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, lekko spłaszczamy dłonią, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Miód oraz resztę cukru, śmietany i masła wkładamy do rondla, gotujemy na małym ogniu około 25 minut od czasu do czasu mieszając. Suszone wiśnie lub żurawinę , skórkę pomarańczową, płatki migdałowe oraz 6 łyżek mąki łączymy w misce, oprószone bakalie dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim formę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta powinny mieć 2 cm wysokość, spód nakłuwamy widelcem. Wykładamy przygotowane nadzienie i pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni.

 

 

Bakaliowa wuzetka

Składniki

Ciasto:

- 15 jajek

- 60 dag cukru

- 3 łyżki mąki

- 4,5 łyżki kakao

- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

- 3 torebki budyniu waniliowego

- 6 łyżeczek proszku do pieczenia

Masa:

- 1,5 kostki masła

- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

- 2 żółtka

- szklanka rumu

- po 15 dag orzechów, rodzynek, płatków migdałowych

- gotowa polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

Składniki ciasta ucieramy, dzielimy na 3 części, na blasze 40x26 cm pieczemy 3 placki w 180 stopniach.

Połowę orzechów siekamy, resztę mielimy. Bakalie zalewamy rumem i zostawiamy na 12 godzin. Mleko gotujemy 2 godziny. Masło ucieramy z żółtkami , dodając stopniowo zimne mleko i bakalie. Placki przekładamy kremem, wierzch dekorujemy polewą i orzechami.

 

 

Szyszka z bakaliami

Składniki:

- ¾ kostki margaryny

- ¾ szklanki wody

- 1 szklanka cukru

- 3 szklanki mleka w proszku

- 4 łyżki kakao

- 30 dag herbatników

- 5 dag płatków migdałowych

- 10 dag rodzynek

- 4 łyżki rumu

- 20 dag całych migdałów

Sposób wykonania:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i margarynę, gotujemy, mieszając aż składniki się rozpuszczą. Dodajemy mleko w proszku, kakao i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Do ciepłej masy dodajemy rodzynki, rum, płatki migdałów i drobno pokruszone herbatniki, mieszamy. Masę dzielimy na dwie części i obie przekładamy na papier do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi formujemy dwie łezki. Następnie, zaczynając od węższej strony, przyklejamy migdały w taki sposób, by przypominały szyszki i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.