Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Ciasta z czasów dzieciństwa

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2013.12.11
Doceń i poleć nas
0
0

Ciasta i ciasteczka

 

Czekoladowy blok i chatka Baby Jagi, to chyba jedne z najsłodszych wspomnień z czasów naszego dzieciństwa. Ciasta, które robiły furorę w okresie PRL-u, a ich smak trudno jest zapomnieć. I całe szczęście, że zapominać nie musimy. Bo choć w sklepach i cukierniach królują obecnie innego rodzaju wypieki, to blok czekoladowy i chatkę Baby Jagi możemy zrobić sobie samodzielnie w domu. Zwłaszcza, że ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane.

 

Aby przygotować blok czekoladowy potrzebujemy: jedną margarynę, szklankę cukru, cztery łyżki kakao, 250 g. herbatników maślanych, pół szklanki wody, 400 g. "niebieskiego" mleka w proszku. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Dodajemy kakao, cukier, wodę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie lekko ciepła dodajemy mleko w proszku i miksujemy na gładką masę. Herbatniki rozgniatamy i wrzucamy do miski. Dodajemy masę z margaryny i mleka. Dokładnie mieszamy z ciastkami. Wszystko przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch mokra dłonią. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

Do przygotowania chatki Baby Jagi będą nam potrzebne: 110g masła, 100g cukru pudru, 2 żółtka, 500g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub wiaderkowego na serniki, 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub cukier waniliowy, 2 łyżki kakao, 60g czekolady gorzkiej pokrojonej w kosteczkę, 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych, 36szt. herbatników maślanych, wiórki kokosowe, polewa czekoladowa.

Masło ucieramy z cukrem, aż stanie się białe i puszyste. Dodajemy żółtka i ucieramy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy ser, aromat waniliowy i miksujemy około minuty. Masę dzielimy na dwie, równe części. Do jednej dodajemy kakao, czekoladę i orzechy - wszystko dokładnie mieszamy.

Na folii aluminiowej układamy herbatniki w trzech rzędach po 6 sztuk tak, aby stykały się ze sobą krótszymi bokami. Następnie rozsmarowujemy na nich białą masę serową, wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników, ułożoną dokładnie w taki sam sposób jak poprzednio. Następnie pokrywamy je czekoladową polewą tak, by większa jej część znajdowała się na środkowym pasie herbatników.

Przed nami najtrudniejsze zadanie, czyli złożenie boków. Podtrzymując folię delikatnie unosimy boki herbatnikowych warstw do momentu, aż połączą się u góry tworząc trójkątną chatkę. Zawijamy ją w folię i wstawiamy do lodówki na przynajmniej cztery godziny, aby ciasto dobrze stężało. W garnuszku podgrzewamy i roztapiamy polewę czekoladową. Kiedy jest już gotowa polewamy nią ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do wystygnięcia.