Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Ciasta i desery z owocami sezonowymi

Anna Pytel
Utworzono: 2014.06.09
Doceń i poleć nas
0
0

Ciasta i desery z owocami sezonowymi

 

Na progu wiosny i lata otwiera się sezon na pyszne i świeże owoce. Najpierw truskawki, czereśnie, później jagody, maliny, wiśnie, śliwki i jabłka z polskich sadów. Oczywiście smakują cudownie nie tylko jedzone bez żadnych dodatków, ale również wtedy, gdy wykorzystamy przygotowując pyszne ciasta i desery, z którymi z chęcią będą zajadali się członkowie rodziny, czy też zaproszeni na niedzielny obiad goście.

 

 

Jagodowe muffiny

Składniki:

suche

- 3/4 szklanki cukru

- 2 szklanki mąki pszennej

 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 - 1,5 łyżeczki cynamonu

mokre

- 2 jajka

- 1/4 szklanki oleju

- łyżeczka esencji waniliowej

- szklanka maślanki

+ szklanka jagód

 

Przygotowanie:

Przygotowanie muffinek jest jak zwykle banalnie proste. W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie składniki suche przesypujemy do mokrych i mieszamy, ale niezbyt dokładnie. Tylko tyle, aby wszystko się ze sobą połączyło. Nierozmieszane grudki mąki są mile widziane.

Następnie dodajemy jagody i znów chwilkę mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 25 min. i gotowe.

 

Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną

Składniki:

PÓŁKRUCHY SPÓD CIASTA:

- 3/4 kostki masła

- 1 jajko

- 2 łyżki cukru pudru

- 2 szklanki mąki

- łyżeczka proszku do pieczenia

 

WIERZCH CIASTA:

- 700 g. malin (ja użyłam truskawek, a ze względu na porę roku - mrożonych)

- puszka masy krówkowej 

- 300 g śmietany kremówki min. 30% (zimnej, schładzanej przez kilka godzin)

- 4 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie:

Zimne masło siekamy z mąką i cukrem. Gdy już będzie dobrze i drobno posiekane dodajemy proszek do pieczenia i zagniatamy. Gdy będzie gotowe wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - tak, aby warstwa ciasta miała ok. 1 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 200 stopni przez 18 minut.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

Ubijamy bitą śmietanę: schłodzoną kremówkę miksujemy przez ok. 3-4 minuty z cukrem pudrem, do czasu aż masa nie zgęstnieje.

Gdy ciasto jest chłodne smarujemy je masą krówkową. Na niej układamy rozmrożone owoce i smarujemy dość obficie bitą śmietaną. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.

 

Jabłka pieczone z amarantusem

Składniki:

- 4 jabłka

- pół szklanki ekspandowanych nasion amarantusa (poppingu)

- 4 łyżki miodu gryczanego

- 3 łyżki cynamonu

- pół łyżeczki cynamonu

- 3 łyżki ziaren słonecznika

- masło do posmarowania naczynia


Przygotowanie:

Jabłka myjemy, przekrajamy i wycinamy gniazda nasienne. W miseczce mieszamy ziarna amarantusa, słonecznika, miód i cynamon i tak przygotowanym nadzieniem napełniamy wydrążone jabłka.

Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła i układamy w nim owoce. Delikatnie podlewamy wodą, aby skórka jabłek w trakcie pieczenia nie popękała. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na 30 minut.

 

Warstwowy deser z malinami

Składniki:

- maliny

- ciastka maślane lub korzenne

- cukier puder

- jogurt naturalny


Przygotowanie:

 

Maliny ucieramy lub lekko blendujemy z cukrem pudrem. Ciastka kruszymy. Wszystko układamy warstwami w kielichu lub innym wybranym naczyniu, w kolejności: maliny, jogurt, ciastka, maliny, jogurt...itd.

 

Tarta z rabarbarem

Choć rabarbar jest warzywem, a nie owocem, to mimo to może on być podstawowym składnikiem słodkich wypieków.

ciasto
500 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
200 g. masła prosto z lodówki
2 jajka prosto z lodówki
łyżeczka proszku
pół szklanki bardzo zimnej wody

wypełnienie
180 g. rabarbaru
180 g. świeżego ananasa
50 g mąki pszennej
120 g. cukru
1/4 szklanki rodzynek

+ łyżka masła do wysmarowania formy
jedno rozkłócone jajko
cukier puder