Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Brazylijskie drinki

Anna Pytel
Utworzono: 2016.01.11
Doceń i poleć nas
0
0

Podstawą większości brazylijskich drinków i koktajlów jest cachaça, uchodząca za alkohol narodowy Brazylijczyków. To destylowany napój alkoholowy z fermentowanego soku trzcinowego, w którym zawartości alkoholu może sięgać 50%. W smaku przypomina rum albo tequilę, z tym że jest bardziej wytrawny i ma delikatne owocowe nuty.
 

Caipirinha

 

Caipirinha jest jednym z najpopularniejszych drinków brazylijskich, którego przygotowanie nie sprawi Ci żadnych problemów.
Składniki:
50 ml cachaça
½ limonki
2 łyżeczki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
W szklaneczce typu old-fashioned zgnieć cukier z limonką. Następnie szklaneczkę napełnij pokruszonym lodem i dodaj alkohol cachaça.
 

Batida

 

Batida to koktajl alkoholowy, do którego obok cachaça dodaje się soki lub syropy owocowe, a niekiedy również słodzone mleko skondensowane.
Składniki:
2 porcje cachaça
1 porcja soku owocowego (polecane: z cytryny, marakui lub kokosa)
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmieszaj ze sobą i przelej do wysokiej schłodzonej szklanki, napełnionej pokruszonym lodem.
 

Rabo-de-galo (Koguci ogon)

 

Drink ten popularny jest nie tylko w Brazylii, ale również w Portugalii. Przygotowywany jest na bazie cachaça i czerwonego wermutu. W São Paulo zamiast wspomnianego wermutu stosuje się włoski likier Cynar. W niektórych miejscach jako „Koguci ogon” określa się drink z „wszystkiego, co ma się w barku”. Dlatego też, objętości stosowanych składników dotąd nie zostały dokładnie określone, a większość barmanów przyrządza Rabo-de-galo „na oko”.
Składniki:
1/3 wermutu
2/3 cachaça
Przygotowanie:
Zmieszać wszystko w shakerze i przelać do wysokiego kieliszka do wódki.
 

Quentão (Grzaniec brazylijski)

 

Brazylijski grzaniec przygotowuje się z cachaça z dodatkiem karmelizowanego cukru i przypraw korzennych.
Składniki:
1 porcja cachaça
1 porcja wody
cukier do smaku
skórka z cytryny i pomarańczy
przyprawy: goździki, cynamon w laskach i posiekany imbir
Przygotowanie:
W rondelku skarmelizuj cukier z przyprawami i skórkami. Następnie gotuj to przez 10 min z wodą. Na koniec dodaj likier cachaça i gotuj przez kolejne 5 min. Podawaj na gorąco w szklankach do grzańca z dodatkiem plasterka cytryny.
 

Leite de onça (Mleko jaguara)

 

Leite de onça to zimny koktajl przygotowywany z alkoholu cachaça i skondensowanego mleka. Jest słodki i delikaty. Z pewnością posmakuje paniom.
Składniki:
1 porcja cachaça
1 porcja mleka (lub wody)
1 porcja likieru kakaowego
½ porcji mleka skondensowanego słodzonego
Przygotowanie:
W shakerze połącz mleka. Następnie dodaj alkohole i wymieszaj. Przelej do schłodzonego kufla (bez lodu). Drink możesz posypać cynamonem albo startą czekoladą.