Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w zakładce "Polityka cookies".
Administratorem Twoich danych osobowych jest bdsklep.pl Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, ul. Gwiaździsta 69 F. Pozostałe informacje o przetwarzaniu twoich danych osobowych znajdują się w zakładce "RODO".

Wczytywanie...
    B2BBlogStrefa PromocjiGazetka
    Kategorie
    loader

    Kutia wigilijna - sprawdzony przepis

    Sylwia Małachowska
    Doceń i poleć nas
    0
    0

    Kutia wigilijna - sprawdzony przepis

    • 1 szklanka pszenicy bez łusek

    • 2 szklanki maku

    • 1 niepełna szklanka miodu (33 dag)

    • 10 posiekanych orzechów włoskich lub laskowych oraz migdałów

    • 7 dag rodzynek

    • 6 dag fig i daktyli

    • 1 cukier waniliowy (1,6 dag)

    • ½ szklanki śmietanki 18%

    • ½ łyżeczki soli

    Pszenicę przebieramy, dokładnie opłukujemy, moczymy w zimnej przegotowanej wodzie i pozostawiamy na noc. Następnie odsączamy pszenicę i zalewamy 3 szklankami posolonego wrzątku. Gotujemy do miękkości, mieszając, przez około 40 minut i studzimy.

    Mak parzymy i odstawiamy na 2 godziny. Następnie zlewamy wodę, a mak odsączamy na sicie wyłożonym gazą. Dwukrotnie mielimy. Rodzynki, daktyle oraz figi myjemy, suszymy i kroimy na kawałki. Pszenicę mieszamy z makiem, miodem (płynnym) i bakaliami i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.