Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w zakładce "Polityka cookies".
Administratorem Twoich danych osobowych jest bdsklep.pl Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, ul. Gwiaździsta 69 F. Pozostałe informacje o przetwarzaniu twoich danych osobowych znajdują się w zakładce "RODO".

Wczytywanie...
    B2BBlogStrefa PromocjiGazetka
    Kategorie
    loader

    Brazylijskie drinki

    Anna Pytel
    Doceń i poleć nas
    0
    0

    Podstawą większości brazylijskich drinków i koktajlów jest cachaça, uchodząca za alkohol narodowy Brazylijczyków. To destylowany napój alkoholowy z fermentowanego soku trzcinowego, w którym zawartości alkoholu może sięgać 50%. W smaku przypomina rum albo tequilę, z tym że jest bardziej wytrawny i ma delikatne owocowe nuty.

    Caipirinha

    Caipirinha jest jednym z najpopularniejszych drinków brazylijskich, którego przygotowanie nie sprawi Ci żadnych problemów.
    Składniki:
    50 ml cachaça
    ½ limonki
    2 łyżeczki cukru trzcinowego
    Przygotowanie:
    W szklaneczce typu old-fashioned zgnieć cukier z limonką. Następnie szklaneczkę napełnij pokruszonym lodem i dodaj alkohol cachaça.

    Batida

    Batida to koktajl alkoholowy, do którego obok cachaça dodaje się soki lub syropy owocowe, a niekiedy również słodzone mleko skondensowane.
    Składniki:
    2 porcje cachaça
    1 porcja soku owocowego (polecane: z cytryny, marakui lub kokosa)
    1 łyżeczka cukru
    Przygotowanie:
    Wszystkie składniki zmieszaj ze sobą i przelej do wysokiej schłodzonej szklanki, napełnionej pokruszonym lodem.

    Rabo-de-galo (Koguci ogon)

    Drink ten popularny jest nie tylko w Brazylii, ale również w Portugalii. Przygotowywany jest na bazie cachaça i czerwonego wermutu. W São Paulo zamiast wspomnianego wermutu stosuje się włoski likier Cynar. W niektórych miejscach jako „Koguci ogon” określa się drink z „wszystkiego, co ma się w barku”. Dlatego też, objętości stosowanych składników dotąd nie zostały dokładnie określone, a większość barmanów przyrządza Rabo-de-galo „na oko”.
    Składniki:
    1/3 wermutu
    2/3 cachaça
    Przygotowanie:
    Zmieszać wszystko w shakerze i przelać do wysokiego kieliszka do wódki.

    Quentão (Grzaniec brazylijski)

    Brazylijski grzaniec przygotowuje się z cachaça z dodatkiem karmelizowanego cukru i przypraw korzennych.
    Składniki:
    1 porcja cachaça
    1 porcja wody
    cukier do smaku
    skórka z cytryny i pomarańczy
    przyprawy: goździki, cynamon w laskach i posiekany imbir
    Przygotowanie:
    W rondelku skarmelizuj cukier z przyprawami i skórkami. Następnie gotuj to przez 10 min z wodą. Na koniec dodaj likier cachaça i gotuj przez kolejne 5 min. Podawaj na gorąco w szklankach do grzańca z dodatkiem plasterka cytryny.

    Leite de onça (Mleko jaguara)

    Leite de onça to zimny koktajl przygotowywany z alkoholu cachaça i skondensowanego mleka. Jest słodki i delikaty. Z pewnością posmakuje paniom.
    Składniki:
    1 porcja cachaça
    1 porcja mleka (lub wody)
    1 porcja likieru kakaowego
    ½ porcji mleka skondensowanego słodzonego
    Przygotowanie:
    W shakerze połącz mleka. Następnie dodaj alkohole i wymieszaj. Przelej do schłodzonego kufla (bez lodu). Drink możesz posypać cynamonem albo startą czekoladą.