Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Bezmięsne pasty kanapkowe

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2014.01.13
Doceń i poleć nas
0
0

Bezmięsne pasty kanapkowe

 

Kanapka – zjadaliśmy ją w szkole, na drugie śniadanie, a teraz zabieramy ją i zjadamy w pracy. Kanapki robimy przy okazji pikników, a także dłuższych, samochodowych podróży. To nieodłączny atrybut posiłków zjadanych poza domem. Dlaczego?

Na czym polega jej niesłabnąca popularność? Przede wszystkim kanapki robi się szybko i prosto. Łatwo jest je również transportować. Jednak skoro tak często jemy kanapki, warto zrobić coś, aby w jakiś sposób je urozmaicić. Sprawić, aby nam się nie znudziły.

Przecież możliwości komponowania kanapek jest bardzo dużo, nie muszą to być przecież zawsze jedynie tradycyjne i najczęściej jedzone kanapki z białym pieczywem, wędliną lub żółtym serem. Bardzo smaczne a do tego zdrowe, są wszelkie, bezmięsne pasty kanapkowe, które możemy zrobić samodzielnie w domu ze swoich ulubionych składników.

 

 

Wegański "smalec" z białej fasoli

 

 

Składniki:

- szklanka suchej białej fasoli (najlepiej dużej)

- 2 średnie cebule

- 7 łyżek oleju rzepakowego

- sól i pieprz

- suszony majeranek

- ćwiartka średniego, słodkiego jabłka


Przygotowanie:

 


Fasolę moczymy w wodzie przez ok. 8 godzin. a następnie obieramy z łupinek. Gotujemy ją do miękkości, w tej samej wodzie, w której się moczyła. Dodajemy do niej jedynie łyżeczkę soli. Gdy fasola jest już miękka odcedzamy ją (ok. 3/4 - 1 szklankę wody z gotowania zostawiamy na później, nie wylewamy jej).

Ugotowaną fasolę przerzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Możemy też dwukrotnie zemleć ją za pomocą maszynki do mielenia mięsa.

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy na nim do miękkości cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucamy masę fasolową, dokładnie mieszamy i chwilę wszystko podsmażamy. Stopniowo dolewamy wodę, którą zostawiliśmy sobie z gotowania fasoli, mieszamy i dalej podsmażamy. Dodajemy również jabłko starte na tarce o najmniejszych oczkach, sól, pieprz i majeranek do smaku. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 4 łyżki oleju i dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoiczka.


Kanapkowa pasta z tuńczyka


Składniki:

- puszka tuńczyka w sosie własnym

- szczypiorek

- 2 jajka ugotowane na twardo

- 2 kiszone ogórki

- 3 łyżki majonezu

- pieprz, sól, chili

 


Przygotowanie:

 

 

Tuńczyka odsączamy, mieszamy z drobno pokrojonym jajkiem i ucieramy widelcem, aby powstała w miarę gładka masa. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki, szczypiorek i majonez. dodajemy sól, pieprz i chili do smaku.

Podajemy z ciemnym chlebem. Można dekorować bazylią lub rzeżuchą.

 


 

Pasta z sera camembert i migdałów:

  

Składniki:

- 120 g. sera camembert

- 2 łyżeczki soku z cytryny

- 1-2 łyżeczki masła w temperaturze pokojowej

- 2 łyżeczki drobno posiekanych migdałów

- łyżeczka płatków migdałowych

- sól i pieprz

 



Przygotowanie:

 


Camembert obieramy ze skórki i ucieramy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Miksujemy z masłem i posiekanymi migdałami.

Pastę przekładamy do salaterki. Płatki migdałów prażymy na patelni na złoty kolor i posypujemy nimi pastę.

 

Pasta brokułowi-czosnkowa

 

 

Składniki:

- jeden brokuł

- 4 ząbki czosnku

- 2 łyżki musztardy francuskiej

- 2-3 łyżki majonezu

- pieprz ziołowy

 


Przygotowanie:

Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Wystudzone różyczki brokuła rozdrabniamy widelcem, łączymy z czosnkiem a następnie dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy pieprzem do smaku i gotowe.

 


Pasta z awokado

 

 

Składniki:

- dojrzałe awokado

- skórka otarta z połowy cytryny

- 2 łyżki soku z cytryny

- duży ząbek czosnku

- 180 g. białego sera

- sól i pieprz

 


Przygotowanie:

 

 

Twarożek i awokado ucieramy na gładką masę za pomocą blendera lub widelca. Dodajemy zmiażdżony czosnek, skórkę z cytryny, sok oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Pastę nakładamy do wydrążonych skórek z awokado. Możemy udekorować papryką, oliwkami, natką pietruszki. Wkładamy do lodówki, do schłodzenia na ok. godzinę.


Pasta z grochu z zielonymi oliwkami

 


Składniki:

- groch łuskany

- oliwki zielone z papryką
- domowy wywar z warzyw
 
- cebula
 
- 2 ząbki czosnku
 
- olej rzepakowy
 
- sos sojowy
 
- pieprz
 i sól morska


Przygotowanie:

Groch wsypujemy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Odstawiamy na 8 godzin, po czym garnek stawiamy na kuchence. Groch gotujemy do miękkości i odcedzamy.

 

 

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy (lekko posoloną) na niewielkiej ilości oleju, aż będzie miękka. Dodajemy pół łyżeczki sosu sojowego oraz pieprz. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy z grochem i ucieramy na pomocą blendera na gładką masę. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy do smaku. Dodajemy drobno pokrojone oliwko i gotowe!