Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wyprzedaż
Wczytywanie...
Kategorie

Bezmięsne kotlety – 3 przepisy

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2013.12.11
Doceń i poleć nas
0
0

Młode małżeństwo w kuchni

Dla wielu zadeklarowanych miłośników tradycyjnej kuchni polskiej ideałem kotletów, które jedliby tak często, jak to tylko możliwe (najlepiej codziennie!), są kotlety schabowe, ewentualnie mielone. Czy smaczne? Z pewnością? Czy zdrowe? Niekoniecznie. Oczywiście nie ma nic złego, w zjedzeniu ich raz na jakiś czas. Należy jednak pamiętać o tym, że zdrowa dieta powinna być zbilansowana, różnorodna, z ograniczoną ilością tłuszczu. Czy wobec tego miłośnicy kotletów mają jakąś zdrowszą alternatywę? Oczywiście, oprócz np. potraw gotowanych pieczonych, rybnych mogą to być również bezmięsne kotlety. Naprawdę bardzo smaczne i zdecydowanie zdrowsze – kotlety wegetariańskie i wegańskie:


Wegańskie kotlety z płatków i kiełków


Składniki:

- 1,5 szklanki płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)

- pieprz

- curry
- sól
- szklanka kiełków – może być dowolna mieszanka, na przykład brokułów i pszenicy
- kurkuma

- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

- sezam

- olej rzepakowy


Przygotowanie:

Płatki zalewamy szklanką gorącej wody, a kiedy namiękną dodajemy przyprawy. Dodajemy kiełki i pozostałe przyprawy. Wyrabiamy masę, z której formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w sezamie. Smażymy na złoty kolor.



Kotlety z cukinii


Składniki:

- duża cukinia

- 2 jajka

- mała marchewka

- 1 szkl. mąki

- mała cebula

- ząbek czosnku

- sól i pieprz

- zioła prowansalskie

- ser pleśniowy Lazur

- bułka tarta

- oliwa


Przygotowanie:

Cukinię myjemy (obieramy, jeśli skórka jest zbyt twarda) ścieramy na tarce o dużych oczkach i odcedzamy. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do masy marchewki i cukinii.


Wszystko mieszamy z mąką i jajkami. Dodajemy starty na tarce warzywnej ser pleśniowy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Do zbyt rzadkiej masy dodajemy bułkę tartą, w razie konieczności jeszcze raz odcedzamy wodę.


Z masy formujemy kotlety, panierujemy w bułce tartej i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na rumiany kolor.


Kotlety możemy podawać ze świeżymy pomidorami lub innymi warzywami.



Wegańskie burgery z buraków


Składniki:

- 2 szkl. startych na grubszym "oczku" surowych buraków (delikatnie odsączonych z soku)
- 1 i 1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szkl. uprażonego słonecznika
- 1/2 szkl. uprażonego sezamu
- 1/2 szkl. posiekanej cebuli
- 1/2 szkl. bułki tartej (można dodać więcej, gdyby się ciasto nie chciało kleić)
- 1/4 szkl. oleju
- 4 łyżki mąki (może być pełnoziarnista)
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól do smaku

Doceń i poleć nas
0
0

Sylwia Małachowska

Sylwia Małachowska

Utworzono: 2013.12.11