Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Bezmięsne kotlety – 3 przepisy

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2013.12.11
Doceń i poleć nas
0
0

Młode małżeństwo w kuchni

 

Dla wielu zadeklarowanych miłośników tradycyjnej kuchni polskiej ideałem kotletów, które jedliby tak często, jak to tylko możliwe (najlepiej codziennie!), są kotlety schabowe, ewentualnie mielone. Czy smaczne? Z pewnością? Czy zdrowe? Niekoniecznie. Oczywiście nie ma nic złego, w zjedzeniu ich raz na jakiś czas. Należy jednak pamiętać o tym, że zdrowa dieta powinna być zbilansowana, różnorodna, z ograniczoną ilością tłuszczu. Czy wobec tego miłośnicy kotletów mają jakąś zdrowszą alternatywę? Oczywiście, oprócz np. potraw gotowanych pieczonych, rybnych mogą to być również bezmięsne kotlety. Naprawdę bardzo smaczne i zdecydowanie zdrowsze – kotlety wegetariańskie i wegańskie:

 

 

 


 

Wegańskie kotlety z płatków i kiełków

 


 

Składniki:

 

 

- 1,5 szklanki płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych) 

 

 

 

 

- pieprz

 

 

 

 

- curry
- sól
- szklanka kiełków – może być dowolna mieszanka, na przykład brokułów i pszenicy
- kurkuma

 

 

 

 

- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

 

 

- sezam

 

 

 

 

- olej rzepakowy

 

 

 


 

Przygotowanie:

 

 

Płatki zalewamy szklanką gorącej wody, a kiedy namiękną dodajemy przyprawy. Dodajemy kiełki i pozostałe przyprawy. Wyrabiamy masę, z której formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w sezamie. Smażymy na złoty kolor.

 

 

 



 

Kotlety z cukinii

 


 

Składniki:

 

 

- duża cukinia

 

 

 

 

- 2 jajka

 

 

 

 

- mała marchewka

 

 

 

 

- 1 szkl. mąki

 

 

 

 

- mała cebula

 

 

 

 

- ząbek czosnku

 

 

 

 

- sól i pieprz

 

 

 

 

- zioła prowansalskie

 

 

 

 

- ser pleśniowy Lazur

 

 

 

 

- bułka tarta

 

 

 

 

- oliwa

 

 

 


 

Przygotowanie:

 

 

Cukinię myjemy (obieramy, jeśli skórka jest zbyt twarda) ścieramy na tarce o dużych oczkach i odcedzamy. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do masy marchewki i cukinii.

 

 

 


 

Wszystko mieszamy z mąką i jajkami. Dodajemy starty na tarce warzywnej ser pleśniowy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Do zbyt rzadkiej masy dodajemy bułkę tartą, w razie konieczności jeszcze raz odcedzamy wodę.

 

 

 


 

Z masy formujemy kotlety, panierujemy w bułce tartej i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na rumiany kolor.

 

 

 


 

Kotlety możemy podawać ze świeżymy pomidorami lub innymi warzywami.

 

 

 



 

Wegańskie burgery z buraków

 


 

Składniki:

 

 

- 2 szkl. startych na grubszym "oczku" surowych buraków (delikatnie odsączonych z soku)
- 1 i 1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 
- 1 szkl. uprażonego słonecznika 
- 1/2 szkl. uprażonego sezamu 
- 1/2 szkl. posiekanej cebuli 
- 1/2 szkl. bułki tartej (można dodać więcej, gdyby się ciasto nie chciało kleić) 
- 1/4 szkl. oleju 
- 4 łyżki mąki (może być pełnoziarnista) 
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
- 4 posiekane ząbki czosnku 
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 
- sól do smaku

 

 

 

Doceń i poleć nas
0
0

Sylwia Małachowska

Sylwia Małachowska

Utworzono: 2013.12.11