Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Bezglutenowe desery

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2014.01.13
Doceń i poleć nas
0
0

Bezglutenowe desery

 

Dieta bezglutenowa wyklucza spożywanie niektórych, bardzo popularnych produktów. Do jej prowadzenia zmuszone są osoby uczulone na gluten, dotknięte chorobą nazywaną celiakią.

Dietę tę prowadzą również osoby, które gluten tolerują, ale postanowiły prowadzić zdrowy tryb życia. Mimo, iż dieta bezglutenowa wyklucza jedzenie wielu dań, to wcale nie skazuje na jedzenie niesmaczne.

 

Tak, jak przy „normalnej” diecie, także i bezglutenowej można jeść pysznie, nie rezygnując nawet z deserów.

 

Bezglutenowy deser – jabłka pieczone z amarantusem

Składniki:

- 4 jabłka

- pół szklanki ekspandowanych nasion amarantusa („poppingu”)

- 4 łyżki miodu gryczanego

- 3 łyżki cynamonu

- pół łyżeczki cynamonu

- 3 łyżki ziaren słonecznika

- masło do posmarowania naczynia

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, przekrajamy i wycinamy gniazda nasienne. W miseczce mieszamy ziarna amarantusa, słonecznika, miód i cynamon i tak przygotowanym nadzieniem napełniamy wydrążone jabłka. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła i układamy w nim owoce. Delikatnie podlewamy wodą, aby skórka jabłek w trakcie pieczenia nie popękała. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na 30 minut.

Bananowy chłodnik indyjski

Składniki:

- litr jogurtu naturalnego

- 4 banany

- 3 strączki papryczki chilli

- świeża mięta

- szczypta lub dwie soli

- pół łyżeczki pieprzu

 

 

Przygotowanie:

Banany obieramy. Dwa z nich kroimy na kawałki i wrzucamy do malaksera. Dodajemy jogurt i pokrojony strączek chilli bez pestek. Wszystko miksujemy na gładką  masę. Przelewamy do miski i dodajemy pozostałe dwa pokrojone w kostkę banany, drobniutko posiekane chili, sól i pieprz. Wstawiamy do lodówki przynajmniej do schłodzenia.

 

Chłodnik rozlewamy do szklanek i podajemy posypany posiekaną miętą.

 

Pudding ryżowy z rabarbarem

Składniki: 

100 g. ryżu jaśminowego

510 ml mleka ryżowego

3 łyżki syropu z agawy

½ laski wanilii

¼ łyżeczki mielonego cynamonu 

200 g rabarbaru

2 łyżki wody

2 łyżki syropu z agawy 

¼ łyżeczki mielonego kardamonu

 

Przygotowanie:

 

Ryż kilkakrotnie przepłukujemy pod zimną bieżącą wodą. Mleko wlewamy do garnka, stawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia, a gdy zaczyna bulgotać dodajemy cynamon, wanilię, syrop z agawy oraz ryż – wszystko mieszamy. Zmniejszamy ogień i całość gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, przez około 30 minut. Następnie garnek zestawiamy na bok, szczelnie przykrywamy i zostawiamy tak przez 10 minut. W tym czasie umyty rabarbar kroimy na około jednocentymetrowej grubości kawałki. Przekładamy go do małego garnuszka, dodajemy wodę, syrop z agawy i kardamon. Garnuszek przykrywamy i całość gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut. Rozgotowany rabarbar ucieramy na mus za pomocą blendera i odstawiamy do wystygnięcia. Do pucharka przekładamy pudding ryżowy, a na niego warstwę musu z rabarbaru. Całość możemy posypać płatkami migdałowymi.