Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w zakładce "Polityka cookies".
Administratorem Twoich danych osobowych jest bdsklep.pl Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, ul. Gwiaździsta 69 F. Pozostałe informacje o przetwarzaniu twoich danych osobowych znajdują się w zakładce "RODO".

Wczytywanie...
Kategorie
loader

3 sposoby na surówkę z kapusty

Anna Pytel
Doceń i poleć nas
0
0

Niewiele osób zdaje sobie sprawę jak wiele witamin i minerałów zawiera kapusta, zarówno ta świeża, jak i kiszona. W połączeniu, na przykład, z jabłkiem lub cebulą stanowi doskonały dodatek do obiadu. Sprawdź, co kryje w sobie główka kapusty. Wypróbuj 3 przepisy na pyszne surówki.

Witaminy i minerały

Kapusta to kopalnia potrzebnych witamin i minerałów. Przede wszystkim zawiera bardzo dużo witaminy C, która wzmacnia odporność. Najwięcej znajdziemy jej w kiszonej kapuście, która jest przecież tradycyjną przekąską w wielu rejonach Polski. Poza tym, kapusta zawiera również witaminę A, E oraz witaminy z grupy B. Warto także zauważyć, że w kapuście jest wyjątkowo dużo siarki, która korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Ponadto, w kapuścianej głowie znajdziemy fosfor, wapń, potas, sód i mangan, a także żelazo, które zapobiega występowaniu anemii. Jednym słowem warto jeść kapustę. W jakiej postaci będzie najlepsza?

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka

Oto pierwsza propozycja na doskonałą surówkę. Wystarczy tylko drobno pokroić wszystkie składniki, doprawić cukrem, solą i cytryną. Do tego możemy dodać odrobinę majonezu, oleju lub jogurtu, w zależności od gustu. Taka surówka doskonale pasuje jako dodatek do ziemniaków i mięsa.

Kiszona kapusta

Możemy również przygotować surówkę z kiszonej kapusty oraz cebuli. Niektórzy do tego połączenia dodają jeszcze nieco marchwi. Surówkę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Ewentualnie skrapiamy leciutko olejem. W kiszonej kapuście jest dużo więcej witaminy C niż w świeżej, dlatego warto ją jeść zwłaszcza w okresie wysokiej zachorowalności na grypę, kiedy nasz organizm potrzebuje witaminy C dla wzmocnienia odporności.

Włoska kapusta z majonezem

Kapusta włoska wygląda nieco inaczej niż popularna w Polsce biała kapusta, ale jest bardzo smaczna. Do surówki z kapusty włoskiej bardzo dobrze pasuje drobno posiekane jabłko i marchew. Doprawiona majonezem, świetnie się sprawdza jako dodatek do obiadu. Możemy także zamiast majonezu dodać wyłącznie olej, sól i cukier. W ten sposób otrzymamy lżejszą wersję tego przysmaku.

Kapusta to dość ciężkostrawne warzywo. Jednakże cenne właściwości odżywcze, niska cena i dostępność na rynku powinny nas skłonić do włączenia go na stałe do naszego jadłospisu. Jedzenie surówki z kapusty przynajmniej raz w tygodniu pozwoli nam wzmocnić organizm i zachować zdrowie.