3 słodkie klasyki na Wielkanoc - mazurek, pascha, babka
MAZUREK KAJMAKOWY
Ciasto:
• 30 dag mąki pszennej
• 10 dag cukru pudru• 20 dag masła roślinnego
• 2 łyżki gęstej śmietany 30%
• 1 żółtko
Masa:
• puszka mleka skondensowanego słodzonego
• 10 dag masła
Proponowane przybranie:
• 1 łyżka rodzynek
• paski skórki pomarańczy podsmażone w syropie
• 4 śliwki kalifornijskie bez pestek
• 6 połówek orzechów pekan
Przygotowane ciasta:
Z podanych składników należy szybko zagnieść kruche ciasto i włożyć na 2h do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek grubości 5 mm i układamy w formie (30x40 cm).
Resztę ciasta wyciskamy przesz szprychę, formując w ten sposób ozdobną ramkę, którą układamy wokół brzegów mazurka.
W piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni pieczemy przez 35 min.
Przygotowanie masy:
Mleko w puszcze gotujemy przez 2 godziny. Następnie miksujemy z masłem do uzyskania gładkiej masy.
Gotową masę rozsmarowujemy na upieczonym placku i przybieramy bakaliami.
PASCHA WANILIOWA
Składniki:
• 1 kg tłustego sera twarogowego
• 20 dag masła
• 15 dag śmietanki 12%
• 30 dag cukru pudru
• 6 żółtek
• laska wanilii
• 10 dag rodzynek
• 10 dag migdałów
Przygotowanie:
Ser należy dwukrotnie zemleć.
Rodzynki i migdały sparzyć i odsączyć na sitku. Migdały dodatkowo należy obrać. Garstkę bakalii odłożyć do przybrania, a resztę drobno posiekać.
Śmietankę zagotować z wanilią.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wlać śmietankę i chwilę podgrzewać, stale mieszając (należy uważać, by nie zagotować).
Masę odstawiamy z ognia i studzimy. Wyjmujemy laskę wanilii, dodajemy twaróg, masło, bakalie i dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do specjalnej formy z dziurkami wysłanej wilgotną gazą (lub lnianą ściereczką). Obciążamy talerzykiem i wkładamy do lodówki na 12h.
Paschę wyjmujemy z lodówki, ustawiamy na talerzu i przybieramy rodzynkami, migdałami i innymi dodatkami.
BABKA HERBACIANO-CYTRYNOWA:
Ciasto:
• 25 dag mąki pszennej
• 10 dag cukru
• 8 dag masła
• 8 dag rodzynek
• 2 żółtka
• 1 szklanka mocnego naparu herbaty (zimnego)
• 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki skórki startej z cytryny
Do przygotowania formy:
• 2 łyżki margaryny
• 2 łyżki bułki tartej
Lukier:
• 12 dag cukru pudru
• 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie ciasta:
Rodzynki myjemy, sparzamy i odsączamy na sitku. Następnie wkładamy do garnka z herbatą i gotujemy przez 5 min. Dodajemy sodę i odstawiamy.
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy żółtka, skórkę cytrynową, sól, mąkę, proszek do pieczenia i dalej ucieramy.
Do ciasta stopniowo wlewamy herbatę. Dokładnie mieszamy, a następnie przez kilka minut wyrabiamy mikserem.
Dodajemy rodzynki i mieszamy.
Przygotowanie formy:
Formę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą.
Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temp. 175 stopni.
Przygotowanie lukru:
Cukier puder rozprowadź w 1 łyżce wody i 1 łyżce soku z cytryny.
Ostudzoną babkę lukrujemy i dekorujemy plasterkami cytryny.