Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

3 słodkie klasyki na Wielkanoc - mazurek, pascha, babka

Dorota Średzińska
Utworzono: 2016.03.23
Doceń i poleć nas
0
0

MAZUREK KAJMAKOWY

Ciasto:
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru pudru
20 dag masła roślinnego
2 łyżki gęstej śmietany 30%
1 żółtko

Masa:


puszka mleka skondensowanego słodzonego
10 dag masła

Proponowane przybranie:
1 łyżka rodzynek
paski skórki pomarańczy podsmażone w syropie
4 śliwki kalifornijskie bez pestek
6 połówek orzechów pekan

Przygotowane ciasta:
Z podanych składników należy szybko zagnieść kruche ciasto i włożyć na 2h do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek grubości 5 mm i układamy w formie (30x40 cm).
Resztę ciasta wyciskamy przesz szprychę, formując w ten sposób ozdobną ramkę, którą układamy wokół brzegów mazurka.
W piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni pieczemy przez 35 min.

Przygotowanie masy:
Mleko w puszcze gotujemy przez 2 godziny. Następnie miksujemy z masłem do uzyskania gładkiej masy.
Gotową masę rozsmarowujemy na upieczonym placku i przybieramy bakaliami.

PASCHA WANILIOWA

Składniki:

1 kg tłustego sera twarogowego
20 dag masła
15 dag śmietanki 12%
30 dag cukru pudru
6 żółtek
laska wanilii
10 dag rodzynek
10 dag migdałów

Przygotowanie:

Ser należy dwukrotnie zemleć.
Rodzynki i migdały sparzyć i odsączyć na sitku. Migdały dodatkowo należy obrać. Garstkę bakalii odłożyć do przybrania, a resztę drobno posiekać.
Śmietankę zagotować z wanilią.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wlać śmietankę i chwilę podgrzewać, stale mieszając (należy uważać, by nie zagotować).
Masę odstawiamy z ognia i studzimy. Wyjmujemy laskę wanilii, dodajemy twaróg, masło, bakalie i dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do specjalnej formy z dziurkami wysłanej wilgotną gazą (lub lnianą ściereczką). Obciążamy talerzykiem i wkładamy do lodówki na 12h.
Paschę wyjmujemy z lodówki, ustawiamy na talerzu i przybieramy rodzynkami, migdałami i innymi dodatkami.
 

BABKA HERBACIANO-CYTRYNOWA:

Ciasto:
25 dag mąki pszennej
10 dag cukru
8 dag masła
8 dag rodzynek
2 żółtka
1 szklanka mocnego naparu herbaty (zimnego)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki skórki startej z cytryny

Do przygotowania formy:

2 łyżki margaryny
2 łyżki bułki tartej
Lukier:
12 dag cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie ciasta:
Rodzynki myjemy, sparzamy i odsączamy na sitku. Następnie wkładamy do garnka z herbatą i gotujemy przez 5 min. Dodajemy sodę i odstawiamy.
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy żółtka, skórkę cytrynową, sól, mąkę, proszek do pieczenia i dalej ucieramy.
Do ciasta stopniowo wlewamy herbatę. Dokładnie mieszamy, a następnie przez kilka minut wyrabiamy mikserem.
Dodajemy rodzynki i mieszamy.

Przygotowanie formy:
Formę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą.

Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temp. 175 stopni.

Przygotowanie lukru:
Cukier puder rozprowadź w 1 łyżce wody i 1 łyżce soku z cytryny.

Ostudzoną babkę lukrujemy i dekorujemy plasterkami cytryny.