Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w naszej polityce prywatności, gdzie sprawdzisz także zasady przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych.

Filtruj produkty

Wybrane

Cena

Marka

Wróć do listy filtrów

Cena

Wróć do listy filtrów

Marka

Anuluj
Wczytywanie...
Kategorie
loader

Kakao i czekolady BIO / ekologiczne (16)

Bio Eko
VIVANI 400g Kakao BIO

19.89 zł

16.99 zł
Dostępny na magazynie Dostępny na magazynie
Bio Eko
BIOLIFE 150g Kakao BIO
9.49 zł
Dostępny na magazynie Dostępny na magazynie
NATURAVENA 100g Kakao Bio
7.69 zł
Dostępny na magazynie Dostępny na magazynie

Czekolady i kakao BIO - podstawowe informacje


Czekolada to królowa wszystkich łakoci, jest słodka, przyjemnie rozpuszcza się w ustach i trzeba wykazać się niesamowicie silną wolą, by poprzestać na jednej kostce. Na rynku są dostępne zdrowe BIO kakao i czekolady, z których można tworzyć wspaniałe desery, sosy czekoladowe, napoje lub zjadać same, ciesząc się doskonałym smakiem.


Kakao jest pysznym napojem uwielbianym w szczególności przez najmłodszych. Korzystnie wpływa na pracę umysłu, a także dodaje energii. W naszym sklepie internetowym kupią Państwo tanio tradycyjne kakao, a także granulowane, z którego można przygotować pożywny napój dla swoich pociech.


Produkcja kakao

Kakao powstaje z ziaren drzewa kakaowego Theobroma cacao rosnącego w klimacie równikowym. Początkowo ich barwa jest jasna, a po procesie fermentacji zyskuje ciemno-brązowy odcień. Następnie ziarna są prażone, a gdy ich wierzchnia powłoka pęka wydobywa się z nich jądro ziarna – kluczowy element produkcji. Kolejny etap to mielenie ziaren, w wyniku czego powstaje miazga kakaowa, której 55% składu stanowią tłuszcze. Następnie poddawana jest dalszemu tłoczeniu, w wyniku którego tłuszcz ten oddziela się od proszku kakaowego.


Kakao tradycyjne i kakao granulowane

Kakao tradycyjne jest bogate w białko, magnez, cynk, wapń oraz przeciwutleniacze. Korzystnie wpływa na pracę umysłu i dodaje energii. Natomiast kakao granulowane łatwo się rozpuszcza, dlatego też możne je przyrządzać nie tylko na gorąco, ale również na zimno. Niestety zawiera ono więcej cukru niż kakao tradycyjne, a także mniej witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. W naszym sklepie on-line można również kupić tanio pyszne przekąski i słodycze.


Kakao i czekolady - poradnik:


Jakie kakao kupić?


Najlepiej wybierać prawdziwe kakao ekologiczne, bogate w przeciwutleniacze, witaminy i minerały oraz dostępne w naszym sklepie kakao z fair trade, czyli produkowane z poszanowaniem ludzi i środowiska. Z proszku możecie Państwo zrobić napój, czekoladę, ciasto, jak również doskonały sos czekoladowy.


Jak zrobić sos czekoladowy z kakao?

Surowe kakao w proszku wspaniale nadaje się do przyrządzenia domowego sosu czekoladowego – wystarczy użyć: mleko, masło i cukier. Lżejsza wersja przepisu zakłada wykorzystanie wody zamiast mleka. Można także przygotować sos z napoju roślinnego, oleju kokosowego, syropu klonowego i kakao. Wystarczy pominąć napój, a otrzymaną masę wlać do foremek do lodu. W ten sposób powstanie wspaniała gorzka czekolada. Jeśli uwielbiacie Państwo smak słodkich kostek BIO kakao i czekolady zachęcamy do przekonania się jak wspaniale smakuje dostępna w bdsklep czekolada biała z wanilią BIO na napoju ryżowym.


Ile kalorii ma kakao?

Warto włączyć do diety kakao. Wartości odżywcze znanego od starożytności proszku oraz jedynie 45 kcal w jednej łyżce sprawiają, że może być doskonałym składnikiem wielu potraw i deserów. Świetnie smakuje kakao do picia na bazie mleka i odrobiny naturalnego miodu. W wielu zdrowych przepisach coraz częściej surowe kakao jest zastępowane przez karob.


Co to jest karob?

Karob to mączka - proszek z chlebka świętojańskiego, który jest łudząco podobny do kakao – ma jednak mniej tłuszczu i naturalnie słodki smak Ponadto wpływa korzystnie na żołądek i jelita.


Karob czy kakao – co wybrać?

Zarówno kakao, jak i karob są bogate w cenne składniki odżywcze. Osoby dbające o linię na pewno ucieszy niższa zawartość tłuszczu w mączce. Zachęcamy Państwa do używania w kuchni obu produktów i eksperymentowania. Kakao i karob można mieszać, warto spróbować jak świetnie smakuje gotowy wegański napój czekoladowy.


Warto wprowadzić do jadłospisu BIO kakao i czekolady, ponieważ mają dużo witamin i minerałów, a ich dobrze znana słodycz w zdrowszej odsłonie na pewno wywoła uśmiech na twarzy każdego łasucha.