Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w naszej polityce prywatności, gdzie sprawdzisz także zasady przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych.

Filtruj produkty

Wybrane

Cena

Marka

Wróć do listy filtrów

Cena

Wróć do listy filtrów

Marka

Anuluj
Wczytywanie...
Kategorie
loader

Zdrowe cukry i słodziki (26)

Zdrowe z natury - produkty Bio Eko
INTENSON 500g Ksylitol
16.99 zł
Dostępny na magazynie Dostępny na magazynie
Bio Eko
NATURAVENA 245g Syrop z agawy jasny Bio

11.99 zł

11.49 zł
Dostępny na magazynie Dostępny na magazynie
SANTINI 1kg Ksylitol cukier krystaliczny

45.99 zł

40.99 zł
Dostępny na magazynie Dostępny na magazynie
Bio Eko
BIO PLANET 350g Syrop daktylowy Bio

13.69 zł

9.70 zł
Dostępny na magazynie Dostępny na magazynie
INTENSON 1kg Erytrol Erytrytol

24.99 zł

23.49 zł
Dostępny na magazynie Dostępny na magazynie
NATURAVENA 500g Fruktoza
7.99 zł
Dostępny na magazynie Dostępny na magazynie
NATURAVENA 370g Melasa karobowa

11.99 zł

10.99 zł
Dostępny na magazynie Dostępny na magazynie
NATURAVENA 370g Melasa z morwy białej

11.99 zł

7.95 zł
Dostępny na magazynie Dostępny na magazynie
Bio Eko
NATURAVENA 250ml Syrop Żurawinowy Bio

17.99 zł

11.95 zł
Dostępny na magazynie Dostępny na magazynie
Bio Eko
BIO PLANET 250g Inulina Bio
18.99 zł
Dostawa od 5 do 7 dni Dostawa od 5 do 7 dni

Słodki smak od zawsze kojarzy się z przyjemnością jedzenia, ale w ostatnich latach maleje liczba zwolenników sklepowych słodyczy, oblanych lukrem pączków, czy czekoladowych batoników. Dzieje się tak ze względu na doniesienia na temat negatywnego wpływu białego cukru na zdrowie. Rezygnacja z tradycyjnej sacharozy nie oznacza jednak pożegnania słodkiego smaku. Jeśli Państwo również nie wyobrażacie sobie życia bez łakoci, z powodzeniem możecie stosować inne cukry i słodziki.


Słodziki i alternatywy cukru buraczanego - co warto wiedzieć


Słodzik czy cukier – co zdrowsze?

Oczyszczony biały cukier jest szkodliwy dla organizmu, ponieważ jego spożycie gwałtownie pobudza trzustkę do pracy. Następnie – już po chwili - stężenie glukozy we krwi dramatycznie spada. To dlatego, dosłownie kilka minut po zjedzeniu batonika, czujecie Państwo głód. Co więcej, rafinowany cukier jest pozbawiony jakichkolwiek składników odżywczych. Osoby będące na diecie często zastępują go sztucznymi słodzikami, nie zdając sobie sprawy z konsekwencji zdrowotnych. Najlepsze dla ludzkiego organizmu są zdrowe słodziki pochodzące z natury.



Jaki słodzik najzdrowszy?

Jednym z dobrych słodzików jest erytrol, który naturalnie występuje w melonach, winogronach i gruszkach. Nie ma kalorii i jest polecany cukrzykom ze względu na bardzo niski indeks glikemiczny (ważne dla cukrzyków). W bdsklepie jest dostępny w formie kryształków, którymi posłodzicie Państwo poranną kawę lub ciasto. Do wypieków bardzo dobrze sprawdza się również ksylitol, czyli cukier otrzymywany z brzozy. W smaku przypomina biały cukier, ale jest łagodniejszy dla organizmu i ma działanie bakteriobójcze – zapobiega próchnicy i zapaleniom dziąseł. Warto pamiętać, że naturalny słodzik zamiast cukru – to inwestycja w zdrowie, jak również sposób na dbanie o zęby. Zupy, sosy, owoce na dżemy możecie Państwo doprawiać używając najwyższej jakości syropów: z agawy, klonowego, daktylowego, kokosowego, czy melasy dostępnych w naszym sklepie. Jakie inne cukry i słodziki warto stosować?



Jak słodzić stewią?

Na uwagę zasługuje stewia, to naturalny słodzik, a właściwie niesamowicie słodka roślina. Działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, nie powoduje próchnicy i nie podnosi poziomu glukozy we krwi. W bdsklep stewia jest dostępna w formie kryształków, więc słodzenie nią niczym nie różni się od używania tradycyjnego cukru. Można również nabyć stewię w formie suszu, który po zalaniu wodą – zamienia się w słodki syrop. Należy trzymać go w lodówce i używać wedle uznania: dodawać do koktajli czy napojów.



Czy cukier brązowy jest zdrowy?

Zwolennicy tradycyjnego cukru na pewno znają jego brązową odmianę i zastanawiają się, czy jest ona zdrowa? Cukier brązowy, uzyskiwany z buraków lub trzciny cukrowej, może być rafinowany lub nieoczyszczony (cukier trzciony biały także jest u nas dostępny). Ten pierwszy, od tradycyjnego cukru, różni się jedynie dodatkiem barwiącej melasy. W sacharozę oraz dobre dla organizmu składniki mineralne: żelazo, wapń, magnez i potas jest bogaty naturalny, nieoczyszczony cukier brązowy, a trzcinowy w wersji rafinowanej jest ich pozbawiony – dlatego warto czytać etykiety produktów. Dobrym wskaźnikiem będzie również cena – wyższa w przypadku nierafinowanego słodzika z trzciny cukrowej. Nieoczyszczony cukier brązowy na pewno jest zdrowszy niż zwykły, biały cukier, a jego używanie może stanowić pierwszy krok na drodze do zdrowego stylu życia. Docelowo warto jednak używać cukry i słodziki o niskim indeksie glikemicznym.



Gdzie kupić cukier brązowy?


Wysokiej jakości cukier brązowy możecie Państwo kupić w naszym sklepie. Warto wybrać produkt oznaczony symbolem „bio” lub „eko”, co stanowi gwarancję, że składnik użyty do jego produkcji – trzcina cukrowa – został pozyskany z ekologicznej, certyfikowanej plantacji. Kolejną ważną kwestią jest odpowiedź na pytanie: ile słodzić zamiennikami cukru. Podpowiadamy, wedle uznania, warto jednak pamiętać, że dostępne w naszym sklepie naturalne cukry i słodziki smakują nieco inaczej niż tradycyjny cukier, dlatego najlepiej dobrać rodzaj do własnego podniebienia.

Słodki smak uwielbia większość ludzi. Dzięki używaniu odpowiednik słodzików można jeść bardzo słodko, a jednocześnie zdrowo – czy to nie idealne połączenie?


Ekologiczne cukry i  naturalne słodziki


W Bdsklepie mogą Państwo kupić tanio ekologiczne cukry i słodziki powstałe na bazie naturalnych substancji. Stanowią one znakomitą alternatywę dla cukru buraczanego. Zdrowszym odpowiednikiem liści burka cukrowego jest roślina o nazwie stevia rebaudiana. Jest ona około 35 razy słodsza od cukru buraczanego, a do tego praktycznie niekaloryczna.


Stewia dostępna jest jako słodzik w proszku np. firmy ZIELONY LISTEK , tabletkach, np. STEVIN, płynie np. NATUSWEET oraz w naturalnej postacie – tj. w liściach. Nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, deserów, wypieków. Szczególnie polecana jest osobom chorym na cukrzycę oraz dbającym o linię. Inną, niskokaloryczna alternatywą cukru białego jest cukier brzozowy. Zawiera on naturalną substancję ksylitol, która ma o 40 % mniej kalorii i o 75 % mniej węglowodanów niż tradycyjny cukier. Jest on absorbowany i przetwarzany powoli, co powoduje bardzo małe zmiany w wydzielaniu insuliny. W naszej ofercie można odnaleźć produkty słodzące zawierające inną naturalnie słodką substancję – eurytol. Jest niskokaloryczna, a jej indeks glikemiczny wynosi 0, co oznacza, że nie podnosi cukru we krwi, jest zatem bezpieczna dla diabetyków. Ponadto, nie stanowi ona pożywki dla bakterii bytujących w jamie ustnej, w związku z czym pomaga zapobiegać próchnicy. Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą produktów Bio/Eko.